Globus

Merkel tvrdi da je Rusija hakerski napala Bundestag

Najavila je da će se, i pored saznanja o ruskoj ulozi u hakerskom napadu, i dalje boriti za dobre odnose sa Moskvom, ali taj događaj to ne čini jednostavnim.

BERLIN – Nemačka kancelarka zapretila je Rusiji zbog hakerskog napada na nemački Bundestag 2015. godine, za koji postoje “jake činjenice” da je izveden uz rusko učešće.

Merkelova je, u odgovoru na pitanja poslanika u Bundestagu, kazala da to remeti saradnju zasnovanu na poverenju.

“Naravno da zadržavamo pravo na mere protiv Rusije”, naglasila je ona dodajući da rezultati istrage tužilaštva jasno govore o ruskom učešću.

Merkelova je kazala da je više nego neprijatno to što tragovi napada od pre pet godina vode do ruske obaveštajne službe.

“To me boli. Svakodnevno se borim za bolji odnosa sa Rusijom”, rekla je kancelarka.

Najavila je da će se, i pored saznanja o ruskoj ulozi u hakerskom napadu, i dalje boriti za dobre odnose sa Moskvom, ali taj događaj to ne čini jednostavnim.

Ona je ukazala i da je hibridno vođenje rata deo strategije Rusije.

Tokom hakerskog napada na Bundestag 2015. počinioci su relativno neciljano skupljali podatke, objasnila je Merkelova dodajući da nije samo njena kancelarija u skupštini bila cilj napada, već i drugi.

Izrazila je zadovoljstvo zato što sada postoji jedna “konkretna osoba” na listi za potragu. Nemački mediji, naime, preneli su da su istražni organi odgovornost za veliki sajbernapad na Bundestag pripisali ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU.

Tužilaštvo je raspisalo međunarodni nalog za hapšenje protiv ruskog hakera Dimitrija Badina, koji je osumnjičen za obaveštajno delovanje i prikupljanje podataka.

Slični članci

Back to top button