Globus

Užas! Pogledajte strašne fotose i snimke nasilja nad Rohinjama

Rezolucijom je najoštrije osuđeno kršenje ljudskih prava manjina i Mijanmaru, a posebno muslimanske manjine Rohingya

NEW YORK (AA) – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom najoštrije osuđuje vlasti Mijanmara zbog grubog kršenja ljudskih prava manjina, a posebno kršenja prava muslimanske manjine Rohingya.

Generalna skupština u rezoluciji poziva vlasti Mijanmara da poduzmu hitne mjere za okončanje i prevenciju kršenja ljudskih prava, uključujući torturu, silovanja i nasumišna hapšenja pripadnika manjinskih zajednica, a najčešće Rohingya.

Rezolucije Generalne skupštine imaju karakter preporuke i nisu obvezujuće, ali značajan su pokazatelj o stavu Ujedinjenih nacija o situaciji u Mijanmaru.

Rohingya muslimani, koje je UN opisao kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine.

Slika govori više od riječi

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Pogledajte ove snimke…

Slični članci

Back to top button