Globus

Poginulo najmanje 26 civila u Idlibu

Prema podacima opozicionog opservatorija ruski borbeni avioni od jutarnjih sati napadaju područja Bara, Bsida i Masaran u blizini Idliba, te Kefer Dael, Mansura, Kefer Teal, Irhab, Takad, Shamiko, Indomi, Cidraya, Kefer Naha, Termanin, sela zapadno od Halepa

IDLIB (AA) – Najmanje 26 civila ubijeno je u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima opozicionog opservatorija ruski borbeni avioni od jutarnjih sati napadaju područja Bara, Bsida i Masaran u blizini Idliba, te Kefer Dael, Mansura, Kefer Teal, Irhab, Takad, Shamiko, Indomi, Cidraya, Kefer Naha, Termanin, sela zapadno od Halepa.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), u napadima je dosad poginulo najmanje 26 civila.

Primirje u Idlibu proglašeno je 12. januara i to nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Istanbulu.

Snage Assadovog režima i njihovi saveznici ne poštuju ni taj dogovor već nastavljaju s napadima na naseljena mjesta u Idlibu.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Slični članci

Back to top button