Globus

Nigerijski imam u džamiji zbrinuo 262 kršćanina, odlikovao ga lično Pompeo

- Imam je po cijenu vlastitog života zaštiti drugu vjersku zajednicu koja bi vjerovatno bila ubijena bez njegove intervencije, kazao je šef State Departmenta Mike Pompeo prilikom uručnja nagrade nigerijskom imamu Abdullahiju Abubekiru

DAKAR (AA) – Nigerijski imam Abdullahi Abubekir (83) odlikovan je Međunarodnom nagradom za vjerske slobode, jer je otvorio vrata džamije za 262 kršćanina koji su bježali od sukoba u toj zemlji. Nigerijskog imama je odlikovao lično šef State Departmenta Mike Pompeo.

Britanski BBC javlja kako je nigerijski imam AbuBekir, u julu 2018. godine, otvorio vrata svoje džamije za nigerijske zemljoradnike kršćane koje su napali pastiri. Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo je Abubekiru, zbog njegovog humanog čina, uručio Međunarodnu nagradu za vjerske slobode.

“On je po cijenu vlastitog života zaštiti drugu vjersku zajednicu koja bi vjerovatno bila ubijena bez njegove intervencije”, kazao je Pompeo prilikom uručnja nagrade nigerijskom imamu.

Ovaj humani čin je pozdravio i predsjednik Nigerije Muhammed Buhari. Poručivši kako ovaj imam treba biti uzor mnogima, Buhari je Abubekira odlikovao nagradom “Nacionalne časti”.

U pojedinim regijama Nigerije nerijetko zbog pašnjaka dolazi do sukoba između lokalnih seljana zemljoradnika i pastira koji dolaze iz drugih dijelova Nigerije.

U sukobima između pastira i zemljoradnika, koji su se tokom prethodne dvije godine dogodili na sjeveroistoku zemlje, poginulo je više od hiljadu osoba. Nigerijske vlasti u zemlji su u ovim regijama pojačale mjere sigurnosti.

Slični članci

Back to top button