Globus

Mongolija zatvorila granicu prema Kini ! Korona virus odnosi živote

PEKING (AA) – Kineski premijer Li Keqiang otputovao je u Wuhan, žarište novog korona virusa koji se pojavio u Kini, a koji je ubio desetine osoba.

Iz Kineskog državnog vijeća, premijer Li, kao vođa radne grupe za borbu protiv epidemije korona virusa otputovao je u ovaj grad da izvrši inspekciju i vidi šta se može uraditi u cilju zaustavljanja epidemije.

Li treba da posjeti bolnice i zdravstvene radnike koji rade na suzbijanju epidemije. Vlasti Mongolije zatvorile su prelaz na granici s Kinom zbog brzog širenja opasnog korona virusa koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu.

Molgolska vlada je na vanrednoj sjednici naredila zatvaranje granice s Kinom kako bi se spriječilo širenje virusa 2019.nVoC i na Mongoliju.

Iako u Mongoliji do sada nije registrirana pojava novootkrivenog korona virusa, vlasti te zemlje su otkazale sve javne manifestacije i proglasile maksimalni stepen pripravnosti u zdravstvu.

Nastava na univerzitetima, srednjim i osnovnim školama je obustavljena do 2. marta.

Iz vlade Mongolije su najavili da će uz posebne mjere iz kineskog Wuhava evakuirati 31 mongolskog studenta.

Virus se 12. januara pojavio u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a do sada se proširio u 29 kineskih provincija. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

Do sada je od posljedica zaraze korona virusom preminulo najmanje 80 osoba, dok su potvrđena 2.744 slučaja upale pluća uzrokovane tim virusom. Među oboljelim je 461 osoba u kritičnom stanju.

Slični članci

Back to top button