Globus

Iz Idliba za tri dana 47.000 izbeglica

- Civili iz Idliba i dalje migriraju u mjesta na samoj sirijsko-turskoj granici, bez obzira što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovi ruski i proiranski saveznici obustavili val žestokih zračnih i kopnenih napada u toj regiji

IDLIB (AA) – Najmanje 47.000 civila u protekla tri dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Civili iz Idliba i dalje migriraju u mjesta na samoj sirijsko-turskoj granici, bez obzira što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovi ruski i proiranski saveznici obustavili val žestokih zračnih i kopnenih napada u toj regiji.

Šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj za AA je kazao da se ta organizacija bavi evidentiranjem migracija u Idlibu i da su zabilježili da je najmanje 47.000 ljudi pobjeglo u mjesta u pograničnom pojasu.

Izrazivši strah da bi novi napadi i sukobi mogli izbiti u mjestu Jabel ez-Zeviye, Hallaj je kazao da bi to dovelo do novog vala migracija i da bi broj izbjeglih na granicu u protekla da mjeseca premašio pola miliona.

Snage Assadovog režima, njima pridružene proiranske terorističke grupe i ruske zračne snage su novi val žestokih napada na Idlib pokrenule 20. decembra.

Do obustave napada došlo je 25. decembra nakon što je u posjetu Moskvi otputovala delegacija iz Ankare koju predvodi zamjenik šefa turske diplomacije Sedat Onal.

Od početka novembra iz unutrašnjosti Idliba ka turskoj granici izbjeglo je najmanje 264.000 civila.

photo: AA

Slični članci

Back to top button