Sport

Fudbal se stvarno vratio kući: Nije samo novac, ima nešto i u tradiciji

Bivši asovi Aston Vile i Čelsija, Savo Milošević i Mario Stanić govore o tome šta izdvaja Englesku od ostatka Evrope.

Engleski klubovi dominiraju u Evropi.

Ironično, u periodu kada je Bregzit, čini se defintivno, udaljio Veliku Britaniju od ostatka Evrope, engleski klubovi pokazali su da im je, u fudbalskom smislu, mesto na samom vrhu Starog kontinenta.

Prvi put u istoriji u finalima oba takmičenja našla su se četiri tima iz iste zemlje – Liverpul i Totenhem u Ligi šampiona, odnosno Čelsi i Arsenal u Ligi Evrope.

Čelsi je osvojio trofej pobedom od 4:1 u finalu, a u subotu uveče nas očekuje najvažnija utakmica sezone u Evropi.

“Premijer liga je mašinerija za pravljenje novca. Pre svega je ekonomski aspekt doveo do ovakve dominacije engleskih klubova”, rekao je Savo Milošević, nekadašnji fudbaler Aston Vile za BBC na srpskom.

Za Marija Stanića, koji je svojevremeno nosio dres Čelsija, uspeh engleskih klubova ove sezone samo je posledica prave strategije i pristupa fudbalu.

“Engleski pristup je drugačiji, imaju zdravu atmosferu i sada im se sve vraća”, istakao je bivši reprezentativac Hrvatske za BBC na srpskom.

“Nemoguće je da je puka slučajnost da su četiri engleska tima u borbi za dva trofeja. To je jednostavno pokazatelj da se dobro radi”, rekao nam je poznati sportski komentator Aleksandar Stojanović.

Milošević je, uz Slavena Bilića, bio jedan od igrača koji je prelaskom iz Partizana u Aston Vilu 1995. godine, otvorio vrata Premijer lige fudbalerima sa prostora bivše Jugoslavije.

I tada je englesko takmičenje bilo na visokom nivou, ali sada je, kaže Milošević, bez premca.

“Budžeti koje imaju engleske ekipe su neverovatni. Evropa neće moći da se nosi sa tim u budućnosti.

“Cela Evropa u tom segmentu već ozbiljno kasni za Engleskom. Pogledajte samo novac od prava na TV prenose. Svaki klub u Premijer ligi dobije 100 miliona evra po tom osnovu”, ističe Milošević.

Stanić razmišlja malo drugačije i tvrdi da nije sve samo u novcu.

“Imate i primer Pari Sen Žermena. Koliko samo oni novca potroše svake sezone?

Upravo je hrvatski reprezentativac u poslednjoj sezoni u Čelsiju, 2004. Godine, bio svedok dolaska ruskog biznismena Romana Abramoviča u klub sa Stamford Bridža.

“Čelsi je na neki način bio pionir, prvi klub koji je uneo sveži kapital. Ali, ne zaboravite, Englezi imaju i tradiciju i kulturu navijanja”.

Pored klupskih uspeha, posle mnogo godina je i reprezentacija Engleske zabeležila ozbiljan rezultat na nekom velikom takmičenju.

Selekcija koju sa klupe predvodi Geret Sautgejt prošle godine na Mundijalu u Rusiji došla je do polufinala gde ju je zaustavila Hrvatska.

To je bio bilo prvo polufinale Engleske još od 1996. i Evropskog prvenstva.

A upravo pred to takmičenje komičari Dejvid Badijel i Frenk Skiner snimili su pesmu Football is coming home (Fudbal se vraća kući).

Izvor: BBC News na srpskom

Slični članci

Back to top button