Kultura

Muzej ratnog detinjstva

BEOGRAD – Izložba “Priče o ratovima iz ugla dece” Muzeja ratnog detinjstva iz Sarajeva otvorena je večeras u Beogradu u Endžio Habu u Dobračinoj ulici.

Osnivač Muzeja Jasminko Halililović rekao je da je Muzej 2017. godine nastao na osnovu njegove knjige “Detinjstvo u ratu” i istakao da je beogradska izložba prva van Bosne i Hercegovine.

Naveo je da se na izložbi mogu videti eksponati iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, sa Kosova i Ukrajine čiji je su delovi kolekcije izneti tri dana pre invazije Rusije na tu zemlju.

Istakao je da je značajno što je izložba u Beogradu otvorena “u važnom trenutku” i s obzirom na sve što se dešava “u našoj blizini, u Ukrajini” i na tamošnji rat.

Direktorka kancelarije Muzeja u Kijevu Julija Skubicka rekla je da se nadala, kada se priključila timu Muzeja, da će njen posao biti pokušaj na ujedinjenu Ukrajine, ali da je već osam godina kako je ta zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Ona je rekla da i pored toga mnogi ljudi u Ukrajini do 24. februara nisu ni znali kako rat izgleda i istakla da je sada svako dete u Ukrajini – ratno dete.

Podsetila je da od početka rata najmanje stočetrdesetoro dece poginulo u ratu u Ukrajini i poručila da “nije istina ukoliko vidite u vestima da se ruska vojska bori samo protiv ukrajinske vojske”.

Skubicka je rekla kako zna da je mnogo političara u Srbiji rezervisano u pogledu rata u Ukrajini i da, sudeći po bilbordima koje je videla u Beogradu, oni i dalje veruju da je predsednik Rusije Vladimir Putin “sjajan čovek”.

Rekla je da se nada da će eksponati i priče koje ih prate ubediti posetioce izložbe da “nema ničeg sjajnog u prijateljstvu sa ratnim zločincem” i da ništa veliko ne može da bude sagrađeno na telima mrtve dece.

Izložba je realizovana u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHIR) i biće otvorena do 10 aprila, svakog dana od 12 do 20 časova.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button