Globus

SAD: Uragan Dorian dostigao kategoriju četiri i prijeti Floridi

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje u Floridi i ovlastio Federalnu agenciju za upravljanje kriznim situacijama da koordinira naporima u ublažavanju potencijalne katastrofe

MIAMI (AA) – Uragan Dorian stekao je zastrašujuću novu snagu kao izuzetno opasna oluja kategorije četiri, kada je u subotu ujutru stigao u blizinu sjeverozapadnih Bahama i nastavio se kretati prema Floridi.

U subotu rano ujutru oluja četvrte kategorije bila je 545 kilometara istočno od sjeverozapadnih Bahama i 820 kilometara istočno od West Palm Beachea u Floridi. Prema navodima Nacionalnog centra za uragane, u dva sata ujutru maksimalna brzina vjetra iznosila je 220 kilometara na sat, dok se nastavila kretati prema zapadu brzinom od deset km/h.

Nacionalni centar za uragane u Miamiju je upozorio da njegovi meteorolozi još uvijek ne mogu procijeniti da li će Dorian nanijeti razarajući direktan udar istočnoj obali Floride ili će zadati jedan s manje posljedica. Neki od pouzdanijih kompjuterskih modela predviđaju i kasno skretanje Doriana prema sjeveru zbog čega bi mogao zaobići obalu Floride.

“Ima nade”, rekao je Jeff Masters, direktor metorologije u Weather Undergroundu.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje u Floridi i ovlastio Federalnu agenciju za upravljanje kriznim situacijama da koordinira naporima u ublažavanju potencijalne katastrofe.

Očekuje se da će Dorian doći blizu obale Floride u ponedjeljak kasno uvečer ili u utorak rano ujutru.

Slični članci

Back to top button