Globus

Turska: Osuđujemo odluku časopisa Charlie Hebdo da ponovno objavi uvredljive karikature Muhammeda a.s.

ANKARA – Ministarstvo inostranih poslova Turske najoštrije osuđuje odluku časopisa Charlie Hebdo (Francuska) da ponovno objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika, javlja AA, a prenosi RTVNP.

“Najoštrije osuđujemo odluku časopisa Charlie Hebdo da ponovo objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika koje sadrže nepoštivanje naše religije i našeg Poslanika”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Kako je kazao, tu uvredu i nepoštovanje muslimana nije moguće opravdati štampom, umjetnošću ili slobodom izražavanja.

Aksoy je rekao da su i napori francuskih vlasti, posebno predsjednika Emmanuela Macrona da objasne ovo pitanje u okviru slobode izražavanja, “neprihvatljivi”.

Prema njegovim riječima, oni koji se u svakoj prilici hvale da su demokrate i liberali trebali bi znati da dovode vodu na mlin novih generacija fašista i rasista u Francuskoj i Evropi, koristeći takve rasističke i diskriminatorne akcije koje potiču ksenofobiju i mržnju prema islamu.

“Ovaj bolesni mentalitet, koji svakodnevno pokušava marginalizirati milione muslimana koji mirno žive u svojoj zemlji, zadaje udarac društvenoj harmoniji, jedinstvu i jednakosti”, rekao je Aksoy.

Pozvao je prijatelje i političare u Evropi da zauzmu jasan stav protiv takvih napada, koji se u posljednje vrijeme povećavaju i ciljaju na svete vrijednosti.

Braća Kouachi su 7. januara 2015. godine izveli napad na redakciju francuskog satiričnog lista “Charlie Hebdo”, prilikom čega je poginulo 12 osoba, a oni su ubijeni u policijskoj akciji.

Slični članci

Back to top button