Globus

SAD će pogubiti ženu prvi put posle skoro 70 godina

Lisa Montgomeri je osma osoba ove godine nad kojom će organi federalne vlade izvršiti smrtnu kaznu.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je listu smrtnih kazni koje će biti izvršene do kraja godine, a na njoj je i Lisa Montgomeri. To će biti prva smrtna kazna federalnih vlasti izvršena nad ženom od 1953. godine.

Lisa Montgomeri biće pogubljena injekcijom 8. decembra, saopštilo je Ministarstvo. Ona je osuđena za ubistvo iz 2004. godine, kada je zadavila trudnicu u Misuriju, isekla njen stomak i kidnapovala bebu.

Lisa Montgomeri biće pogubljena 8. decembra, navode mediji

Poslednji put kada su federalne vlasti izvršile smrtnu kaznu nad ženom bilo je 18. decembra 1953. godine. Tada je u gasnoj komori pogubljena Boni Braun Hidi zbog ubistva i kidnapovanja.

Iste godine, zbog špijunaže je bila pogubljena i Etel Rozenberg i njen suprug Džulijus.

Ove godine će injekcijom biti pogubljen i Brendon Bernard, osuđen za ubistvo dva muškarca u vojnom rezervatu u Teksasu 1999. godine.

I Lisa Montgomeri i Brendon Bernard nalaze se u federalnom zatvoru u Indijani. Federalne vlasti nisu vršile smrtne kazne od 2003. godine, navode američki mediji uz podsećanje da je Trampova administracija prekinula 17-godišnju pauzu.

Smrtna kazna u Sjedinjenim Američkim Državama može da se sprovodi i na nivou saveznih država i na federalnom nivou. Ukupno 33 od 50 saveznih država dozvoljava ovaj oblik kažnjavanja.

Na federalnom nivou pogubljenja osuđenika nisu uobičajena. Čak 98 odsto pogubljenja vrši se na nivou saveznih država.

Smrtna kazna je bila zabranjena na državnom i federalnom nivou odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine, ali je opet uspostavljena 1988.

Slični članci

Back to top button