Sport

UEFA: Žena sudi Superkup Evrope između Liverpoola i Chelseaja

Stephanie Frappart postaće prva žena koja je sudila utakmicu muških timova u UEFA-inim takmičenjima

NION (AA) – Stephanie Frappart sudiće Superkup Evrope u kojem će se sastati Liverpool i Chelsea, 14. augusta u Istanbulu. Tako će 35-godišnja Francuskinja postati prva žena u istoriji koja je sudila utakmicu u takmičenju Evropske fudbalske federacije (UEFA) u muškoj konkurenciji.

Francuska sutkinja nedavno je dijelila pravdu u finalu Svjetskog prvenstva za žene u kojem su se sastali Sjedinjene Američke Države i Holandija. Amerikanke su slavile rezultatom 2:0.

Frappart je već imala priliku suditi na utakmici muških timova, i to u francuskoj elitnoj Ligue 1, kada je aprilu bila sutkinja susreta Ameins – Strasbourg. Međutim, sada će otići korak dalje i postati prva žena koja će suditi mušku utakmicu pod okriljem UEFA-e.

Frappart neće biti sama, jer će joj asistirati koleginice Manuela Nicolosi (Francuska) i Michelle O’Neal (Republika Irska). Četvrti sudija biće Turčin Cuneyt Cakir.

Utakmica Superkupa Evrope, odnosno duel između pobjednika Lige šampiona i Lige Evrope, igraće se 14. augusta na Besiktasovom stadionu sa početkom u 21 sat. Po prvi put u Superkupu biće korišten i sudijski video asistent (VAR).

Slični članci

Back to top button