Sport

Amel Tuka: Vrhunski sportisti moraju se prilagoditi svakoj situaciji

Situacija izazvana virusom promijenila je kompletno stanje u svijetu sporta i gotovo da su odgođene sve najjače lige. Sreća u nesreći je to što atletska sezona tek treba da starta, a izgleda da se situacija polako smiruje, a to mi daje nadu da bi se dobar dio sezone ipak mogao iskorisititi, kaže Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar

ZENICA (AA) – Usljed pandemije koronavirusa, većina sportskih takmičenja širom svijeta je odgođena, a sportski tereni su zatvoreni. Sportisti širom svijeta trenutno su prinuđeni svoje treninge i formu održavati na različite načine.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar i osvajač srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, Amel Tuka, svakodnevno održava svoju formu i sprema se za nova takmičenja. Trenutno boravi u Zenici, a svoje treninge obavlja u prirodi, na zeničkom Kamberovića polju.

S ekipom Anadolu Agency (AA) razgovarao je o trenutnom stanju u atletici izazvanom pandemijom koronavirusa .

  • Još uvijek nije sve izgubljeno

“Situacija izazvana virusom promijenila je kompletno stanje u svijetu sporta i gotovo da su odgođene sve najjače lige. Sreća u nesreći je to što atletska sezona tek treba da starta, a izgleda da se situacija polako smiruje, a to mi daje nadu da bi se dobar dio sezone ipak mogao iskorisititi”, kaže Tuka i dodaje :

“Sezonu sam u svakom slučaju planirao otvoriti sredinom ili krajem maja tako da vidjet ćemo šta će se u konačnici dogoditi. Evropsko prvenstvo koje je planirano krajem augusta još uvijek nije odgođeno niti prolongirano, nadam se da će tako i ostati. Veoma mi je važno da kompletna sezona ne propadene“, zaključio je Tuka.

  • Prilagođavanje i improvizacija

Povoljne vremenske prilike, kako kaže, idu na ruku pa je treniranje u prirodi uz kombinaciju kućnih treninga idealno rješenje u ovim trenucima.

“Prilagodio sam se novonastaloj situaciji i dajem sve od sebe da trening ide normalnim tokom. Sreća je što su vremenske prilike pogodne pa je moguće trenirati u pirodi, i to radim svakodnevno, a dionica pored rijeke mi jako prija. Treniram kao i inače, po svome standardnom programu, s tim da je jedini nedostatak to što nisam uz trenera, jer kada je on tu daje mi mnogo veći motiv i vraća mi samopouzdanje, ali vrhunski sportisti moraju da se prilagođavaju svakoj situaciji i ne smiju dopustiti da ih bilo šta poremeti.”

  • Donacija za Kantonalnu bolnicu u Zenici

Prije nekoliko dana Tuka je Kantonalnoj bolnici Zenica uručio donaciju u vidu zaštitnih maski i odijela. Kako kaže, to je njegov doprinost i podrška ljekarima i zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvim linijama borbe s pandemijom koronavirusa.

“To je moj skromni doprinos medicinskim radnicima koji se svakodnevno bore za naše živote i koji su najviše u opasnosti da se zaraze. Svi mi možemo pomoći i dati doprinost, a, čini mi se, najbolje tako što ćemo slušati i pridržavati se savjeta doktora. Savjetujem sve one koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu medicinske radnike i sve one kojima je pomoć usljed ove pandemije potrebna“, ističe Tuka.

  • Ljudski životi prije svega

Vijest o odgađanju Olimpijskih igara teško mu je pala, ali, kako kaže, ljudski životi su na prvome mjestu.

“Kada sam čuo da su Olimpijske igre odgođene, pomislio sam da to nije moguće, ipak je to najveće takmičenje na planeti, ali sa druge strane kada gledam sa ljudskog aspketa u potpunosti podržavam tu odluku jer najvažniji su ljudski životi. Dobio sam podatak od Olimpijskoj komiteta da bi u Olimpijskom selu boravilo od 24 do 26 hiljada ljudi, to je ogroman broj i velika potencijalna opasnost za širenje virusa.”

Naglašava da je najvažnije da nastavi trenirati istim tempom i da ništa ne smije prepustiti slučaju.

“Vrijeme u profesionalnom sportu prolazi jako brzo i neke je stvari nemoguće predvidjeti, za sada je najvažnije da nastavim ovim tempom. Osjećam se jako dobro i da sezona krene od sutra mogao bih istrčati jednu dobru trku. Sada mi je u fokusu Evropsko prvenstvo, a očekujem i otvaranje Dijamantske lige iako su prve dvije već odgođene. Nadam se za dobrobit svih nas, a pogotovo sporta da će se ovo što prije završiti i da ćemo se svi vratiti normalnim aktivnostima”, kaže Tuka.

Mladima poručuje da pokažu solidarnost u ovim teškim vremenim i da pomognu svojim starijim komšijama i sugrađanima.

“Svi mi mladi treba da pomažemo starije pogotovo za vrijeme ove pandemije, to je prilika da pokažemo prave ljudske vrijednosti. Pokažimo da smo solidarni i da poštujemo jedni druge, jer ako činiš dobro, dobru se možeš i nadati, a nagrada za to će stići od koga treba”, poručio je Tuka.

Slični članci

Back to top button