Društvo

Izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana

Nalazimo se pred velikim odlukama u sektoru elektroenergetike, tvrdi Zorana Mihajlović

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa akcionarom i generalnim direktorom ruske kompanije „Kvarc – nove tehnologije“ Dmitrijem Malisevim i Jevdanom Andrejem Vladimirovičem o mogućnostima saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlović je tom prilikom istakla da Srbija i Ruska Federacija imaju odlične odnose, te da je resorno ministarstvo otvoreno za saradnju u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, nalazimo se pred velikim odlukama u sektoru elektroenergetike, želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30 odsto energije, dok ostalih 70 odsto dolazi iz termoelektrana.

Naš plan investicija u rudarstvu i energetici vredan je više od 10 milijardi evra, ukazala je potpredsednica Vlade i naglasila da je ovo izuzetno važan sektor, u koji se nije ulagalo više decenija.

Malisev je istakao da je kompanija „Kvarc“, kao jedna od pet najvećih u Rusiji za izgradnju energetskih postrojenja, zainteresovana za to da uđe na srpsko tržište i radi u našoj zemlji.

Sagovornici su zaključili i da je u prethodnom periodu saradnja Srbije i Rusije u sektoru saobraćaja bila veoma dobra i da su ruske kompanije zainteresovane za ulaganja u vodni saobraćaj i obnavljanje rečne flote u Srbiji.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button