Politika

Čanak: negiranje genocida je krivično delo

U Srbiji je na delu ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope posle završetka Drugog svetskog rata, tvrdi Čanak.

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će njegova stranka nastaviti da insistira da se u Srbiji 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici i najavio da će delegacija LSV-a i ove godine biti prisutna na komemoraciji u Potočarima pored Srebrenice.

“LSV neće odustati ni od zalaganja da se negiranje genocida tretira kao krivično delo, jer će se u suprotnom nastaviti ne samo sa vredjanjem žrtava ratova na jugoslovenskom prostoru, već i sa stvaranjem pretpostavki za ugrožavanje mira i regionalne stabilnosti na Balkanu”, istakao je Čanak u saopštenju.

Ocenio je da je u Srbiji na delu ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope posle završetka Drugog svetskog rata, i to i od vlasti i od većine opozicionih stranaka i dodao da takvo ponašanje govori o tome da je suština politike u Srbiji kontinuitet nacionalističkog koncepta.

“Podsećamo i da je Srbija kao država presudom Medjunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, zbog toga što što su njeni državni organi za vreme zločinačkog režima Slobodana Miloševića imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da ga spreče”, naveo je Čanak.

Slični članci

Back to top button