Društvo

Dan šehida obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

SREBRENICA (AA) – Obilaskom mezarja, učenjem Jasina i tevhida, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan šehida.

Kao i proteklih godina, centralno obilježavanje ovog dana obavljeno je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, a nakon vjerskog programa porodice su posjetile i druge mezarluke na području općine Srebrenica. Dan šehida u Potočarima su obilježili mnogobrojni građani iz Srebrenice, ali i drugih mjesta i na taj način odali počast žrtvama genocida. 

“Mi se naših šehida trebamo sjećati svaki dan, ali ovako se okupimo uvijek drugog dana Bajrama. Tradicionalno obilježavano Dan šehida u mezarju Memorijalnog centra. Naša obaveza je sjećati se naših šehida”, poručio je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.   

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen ‘Danom šehida’, kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanjem počasti na druge načine. 

Slični članci

Back to top button