Društvo

Raspisan konkurs „Prestonica kulture Srbije 2023“

Ministarstvo kulture i informisanja danas je raspisalo konkurs za izbor Prestonice kulture Srbije 2023. godine, čiji je cilj podizanje kvaliteta kulturnog života jedinice lokalne samouprave, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi, oživljavanje postojećih institucija kulture ali i pokretanje novih i savremenih institucija.

Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu „Prestonica kulture Srbije 2023“.

koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Cilj konkursa je pružanje podrške jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima, kao i drugim subjektima u kulturi unaprede svoje kapacitete u kulturi, kulturnu produkciju i kulturnu ponudu.

Program “Prestonica kulture Srbije“ doprineće uspostavljanju predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Prijave se podnose od 2. avgusta do 2. septembra 2021. godine na konkursnom upitniku i dostavljaju u štampanoj i elektronskoj formi Ministarstvu kulture i informisanja sa naznakom „Za Konkurs – Prestonica kulture Srbije 2023“.

Konkurs je otvoren za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, osim za gradove Beograd i Novi Sad.

Rešenje o izboru projekata biće doneto u roku od 60 dana od dana okončanja prijema konkursne dokumentacije, a visina dodeljenih sredstava biće opredeljena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.

Slični članci

Back to top button