Društvo

Pet godina od pada helikoptera i pogibije sedam osoba

BEOGRAD – Navršeno je pet godina otkako je vojni helikopter koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd pao u Surčinu.

Poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici – četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć. Poginuli su novorođenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Više tužilaštvo u Beogradu u junu 2016. godine ustanovilo je da nema krivične odgovornosti za nesreću. Dve vojne komisije su ispitivale uzroke nesreće, a glavnu krivicu svalili su na posadu helikoptera, tvrdeći da je kod pojedinih članova posade pronađen alkohol u krvi.

Pokrenut je disciplinski postupak protiv generala avijacije Ranka Živaka i Predraga Bandića. Komisija vazduhoplovstva je zaključila da deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, a komisija Generalštaba je utvrdila da je Živak odgovoran, jer o zadatku nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića. U međuvremenu je njihova kazna zabrane napredovanja od dve godine poništena u višem stepenu, pa je tako Bandić u martu 2017. imenovan za šefa Vojne misije Srbije pri NATO-u u Briselu, dok je Živak penzionisan sa pozicije komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Slični članci

Back to top button