Društvo

Na DUNP ukupno 845 mesta za brucoše

NOVI PAZAR – Senat Državnog univerziteta u Novom Pazaru usvojio je predlog upisne kvote, koji se dostavlja Ministarstvu prosvete. Prema tom predlogu, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ove godine na 20 studijskih programa u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih, kao i osnovnih strukovnih studija, biće upisano ukupno 845 studenata, od kojih  će na budžetu biti 575, a na samofinansiranju 270.

Uslovi upisa ove godine neće se menjati u odnosu na raniji period, vrednovaće se uspeh iz srednje škole i rezultati sa prijemnog ispita, dok sledeće, školske 2024/25. godine počinje da se primenjuje projekat državne mature. Državni univerzitet u Novom Pazaru se pozitivno izjasnio po pitanju državne mature i kao integrisana visokoškolska ustanova ima jedinstven stav o tom značajnom projektu. U nameri da podrži državnu maturu, među prvima je na sajtu objavio vrednovanje rezultata državne mature. Provera sklonosti  i sposobnosti predviđena je za 2, od ukupno 20 studijskih programa: Arhitekturu i Sport i fizičko vaspitanje.

Državni univerzitet u Novom Pazaru od jeseni će povećati školarine  za 10.000 dinara. Savet ove visokoškolske ustanove ovakvu odluku je doneo imajući u vidu da cene školovanja za samofinansirajuće studente nisu menjane 13 godina unazad i da je u ukupnoj upisnoj kvoti 70 odsto budžetskih mesta.

Školarine na departmanima za pravne, ekonomske, filozofske, filološke i matematičke nauke od naredne školske godine sa 50.000 dinara povećavaju se na 60.000 dinara. Na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama školarine će se sa 60.000 povećati na 70.000 dinara. Korekcija obuhvata i studijski program Farmacija, gde će nova školarina iznositi 120.000 dinara.

Školarine samofinansirajući studenti mogu da plaćaju u više rata.

Uprkos novim cenama, Državni univerzitet u Novom Pazaru i dalje ima školarine, koje su među najnižim u Republici Srbiji.

Slični članci

Back to top button