Društvo

Obavljen dženaze namaz za muftiju Muamera Zukorlića

Sandžak ne pamti ovakvu dženazu

NOVI PAZAR – Danas je pred hiljadama vernika obavljena dženaza lideru Stranke pravde i pomirenja i muftiji Muameru Zukorliću.

Dženaze namaz je predvodio reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazavović.

Obraćajući se prisutnima Kavazović je rekao da je Muamer Zukorlić Bošnjake Sandžaka podigao na noge i svojim životom “sve nas zadužio”.

“Oprostiti se od života čovjeka kakav je bio Muamer nije lahko. Ono što je od sebe nam davao, bodrio nas i pokazivao put to je ono što ne umire, to je ono što ostaje iza Muamera, kao što je ostalo iza velikana naših bošnjačkih sve do Resulullah Muhameda s.a.v.s. Sve njegovo je bilo da nas pouči kako da koračamo, on je to želio, on je svoj život dao zato. Ponosni, uzdignutih glava, hrabro, bez kalkulacija. To je bio naš Muamer”, rekao je Kavazović.

Poglavar IZ u Srbiji Mevlud Dudić u emotivnom obraćanju je istakao ogorman doprinos koji je muftija Zukorlić dao na polju obazovanja i vraćanja vakufske imovine.

“Nadam se da ćeš nam halaliti. I ovu zgradu ovdje vratio si nakon 50 godina što je bila otuđena, ovdje je bila prva škola, zgrada i sjećam se tog 12. rebiul evela kada je ispravljena nepravda i vraćen vakuf IZ. Plakao si od dragosti tada. Govorio si da svaki projekat doživljavaš kao dijete koje raste, navukao si velike belaje na sebe jer si pokrenuo projekat osnivanja Internacionalnog univerziteta i da Novi Pazar bude i univerzitetski grad. Bilo je to prije 19 godina i baš na tom univerzitetu otišao si da se oprostiš od njega i od svojih studenata ali samo na dunjaluku i nama si ostavio poruku”, rekao je Dudić.

“Plaćao si mnoge cehove i 2007. kada su se odmetnuli i izdali neki od redova imama IZ rekao si da se ruka ne smije podići ni na koga ali da se nećemo dati i da ne smijemo da proljevamo krv. On je to spriječio neka znate, da je neko bio na njegovom mjestu drugačije bi postupio. Ni 2010. godine nije dozvolio da nam otmu vakufsku imovinu, rekao je sva sredstva koristite ali ne napadajte i ne povređujte nikoga. Bolje ga znam nego svi vi ovdje, bošnjački narod je izgubio velikog insana. Govorio je da moramo koračati podignute glave i svijetla obraza i da se tamo sretnemo sa Stvoriteljem. To što je neko živio 100, 20 ili 80 nije bitno, neki će biti spominjani kao velikani a neki će bit brzo zaboravljeni. Halalit ćeš ti nama ako Bog da. Tvoji roditelji su ovdje, tvoja djeca, tvoj vrhovni poglavar, tvoji imami, predsjednici mešihata, muftije, delegacije iz Amerike, Austrije, Holandije, iz okruženja, tvoji partijski prijatelji iz Beograda, svi koji su te voljeli a i oni koji su te manje voljeli oni te poštuju i danas su došli da ti traže halala. Molim Allaha da ga obraduje najljepšim mjestom u Džennetu”, kazao je Dudić.

Na dženazi su govorili i bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceriće i narodni poslanik Jahja Fehratović.

Dženazi su prisustvovale brojne delegacie i saradnici i prijatelji Muamera Zukorlića iz zemalja regije, Evrope i Sjedinjenih američkih država.

Muamer Zukorlić je preminuo iznenada, u subotu, 6. novembra 2021. godine, u 52. godini života. Imao je osmoro dece i sedmoro unučadi.

Foto: Beko Jašarević -Helistudio

Slični članci

Back to top button