Kultura

Otvoren rekonstruisani Kulturni centar, ministar najavio priznanje za Memića

Zbog zasluga na unapređenju kulturnog života grada Ministarstvo kulture će direktoru KC Huseinu Memiću dodeliti priznanje “Kulturni obrazac”.

NOVI PAZAR – Grad Novi pazar je jedna od najsvetlijih tačaka na kulturnoj panorami Srbije, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević prilikom svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade Kulturnog centra.

“Pojam kulture u Novom Pazaru nije samo misao koja se koristi na političkim skupovima i prigodnim prilikama, već je to način života, razmišljanja i delovanja. Smatramo da nema razvoja kulturnog života, ako ne počiva na lokalnim zajednicama i entuzijastima koji dišu dahom kulture, misle i govore kulturom”, poručio je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture u poslednje tri godine izdvojilo je oko 70 miliona dinara za kulturne potrebe Novog Pazara.

“Novi Pazar je tačka dodira dve velike monoteističke religije. Kultura je najbolje vezivno tkivo, a ulažući sebe, sredstva, strast i duh u kulturu učinićemo najbolje za svoju zajednicu, državu i sve one koji će živeti posle nas”, rekao je Vukosavljević.

Zbog zasluga na unapređenju kulturnog života grada Ministarstvo kulture će direktoru KC Huseinu Memiću dodeliti priznanje “Kulturni obrazac”.

Memić se Vukosavljeviću, ali i potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću, gradonačelnicima Novog Pazara Nihatu Biševcu i Mehu Mahmutoviću, zahvalio na podršci.

“U zgradu Kulturnog centra, izgrađenoj 1963. godine, nije ulagano 30 ili 40 godina. Bila je oronula fasada, drveni prozori, krov koji prokišnjava, svaki deo je bio zastareo. Poslednjih godina je mnogo toga urađeno pa je sada KC Novi Pazar jedan od, ako ne i najlepši kulturni centar u Srbiji”, istakao je Memić.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je da je otvaranje rekonstruisane zgrade KC Novi Pazar samo jedan od rezultata napornog rada lokalne vlasti.

“KC Novi Pazar će biti još bolji i funkcionalniji i u njemu će biti mesta za sve koji doprinose razvoju ovog grada. Nećemo stati, ovo je tek početak. Alber Kami je rekao da svako društvo bez kulture i slobode, ma koliko bilo savršeno, je obična džungla. Nećemo dozvoliti da Novi Pazar postane džungla. Hoću da se takmičimo sa najboljima, mesto nam je među njima”, rekao je Ljajić.

Slični članci

Back to top button