Društvo

Mlekari našli put prema Kini

Sertifikate za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu dobili su “Mlekoprodukt” u Zrenjaninu i “Mlekara Ub”. Nakon mesa, sojinog i suncokretovog ulja, vina i voća, na spisku izvoznih artikala u tu zemlju naći će se mleko za bebe i sirevi.

Pre nego što su dobili sertifikat za izvoz u Kinu, zrenjaninski “Mlekoprodukt” je morao da uskladi standarde poslovanja u pogonu i svih 400 farmi sa kojih otkupljuje dnevno do 120.000 litara sirovog mleka.
Zahvaljujući tim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom tržištu.

“To su investicije koje su preko dva miliona evra koje su u poslednje tri godine plasirane u ovu kompaniju, i samim tim prepoznati su od strane veterinara kineskih koji su dolazili u Srbiju”, navodi direktor “Mlekoprodukta” Andrej Beslać.

Od šest firmi iz Srbije koje su se kandidovale za izvoz proizvoda od mleka u Kinu sertifikat su dobile dve, sa mogućnošću produžetka nakon četiri godine. U Privrednoj komori navode da Kina ima protokole koji se moraju ispuniti.

“Standarde kvaliteta koje zahteva i Evrospka unija, tako da svako ko ispunjava standarde za Kinu ispuniće standarde za Evropsku uniju i biće mu mnogo lakše da izvozi ubuduće za Evropsku uniju ne samo za Kinu”, ističe Predrag Stankov iz Regionalne privredne komore Zrenjanin.

Slični članci

Back to top button