Društvo

Pahor za proširenje EU

Pahor će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

BEOGRAD, 14. maj 2021.(FoNet) – Predsednik Slovenije Borut Pahor ocenio je da bi Evropska unija proširenje na zapadni Balkan morala da stavi na značajno višu poziciju na svojoj agendi, a da bi prijem država ovog regiona obezbedio mir i stabilnost.

“Nadam se da će Slovenija tokom predsedavanja Savetu EU pridodati izvesno ubrzanje u dinamici proširenja. Svakako mora doprineti bar rešenju za blokadu Severne Makedonije i napredak Albanije. Trudiću se da tome doprinese i samit lidera Brdo-Brioni, koji će biti održan 17. maja ove godine”, izajvio je Pahor u intervjuu za Kurir uoči današnje posete Beogradu.

Govoreći o non-pejperu o zapadnom Balkanu, koji je navodno potekao od slovenačkog premijera Janeza janše, Pahor je naveo da je puštanje u javnost te priče doživeo kao opasnost da Slovenija izgubi kredibilitet iskrenog prijatelja svih naroda i država regiona.

“Sadržaj ‘non-pejpera’ je upravo suprotan mojim pogledima na zajedničku evropsku budućnost. Rešenje vidim u značajno bržem proširenju Evropske unije na zapadni Balkan, a koje Brisel mora videti kao geopolitičko pitanje. Pred očima mora imati celokupno područje zapadnog Balkana i iskrenu želju da sve države što pre postanu punopravne članice EU. Samo u tom slučaju granice više neće imati takav značaj, a nacionalizam će izgubiti svoju privlačnost. To je važno za očuvanje mira i bezbednosti, kao i blagostanja ljudi u tom prostoru”, poručio je slovenački predsednik.

On je ocenio da je “najveći problem koji može da se reši gubitak poverenja u skoro uključenje zapadnog Balkana u EU”.

“Zbog toga se dodatno gubi politička volja za reforme, a umesto toga jača nacionalizam, koji rešenja traži u promenama granica. Ako bismo, na primer, uslovno rečeno, u ‘paketu’ relativno brzo primili sve države zapadnog Balkana u EU, onda bismo rešili najvitalnije interese tih država i Evropske unije i, pre svega, obezbedili mir i stabilnost”, poručio je predsednik Slovenije.

.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button