Društvo

Novopazarac preminuo od korone, niko od lekara nije potpisao ni otpusnu listu

U mnoštvu nesreća koje su zadesile Novi Pazar od početka pandemije zbog virusa Covid19, skoro neprimećeno je prošla tragedija porodice Rugovac koja je izgubila jednog svog člana. Prenosimo priču koleginice Ane Lalić i portala Nova S o Dženanu Rugovcu, 35-godišnjem Novopazarcu koji je izgubio bitku sa virusom. Posebno je tragičan tretman ovog mladića od strane lekara koji nisu potpisali ni otpusnu listu nakon njegove smrti.

Novopazarac Dženan Rugovac star 35 godina, jedan je od najmlađih žrtava koje je korona među prvima odnela u ovom gradu. U svega pet dana, ovaj zdrav mladić je bio priman u bolnicu, puštan iz nje, ponovo hospitalizovan, prebačen za Beograd, gde je na kraju i preminuo, piše portal Nova S.

Pored svega što je njegova porodica prošla, usledila je i neverica da Dženanovu otpusnu listu, praktično smrtovnicu, nijedan lekar nije potpisao. Prema dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, na otpusnoj listi koja je u KBC Dragiša Mišović izdata njegovom bratu kada je došao po telo, nema niti potpisa niti faksimila lekara koji ga je je lečio.

Prema pravilniku rada u svim zdravstvenim ustanovama, “otpusna lista sa epikrizom se izdaje u tri primerka, od kojih svaki mora da bude overen faksimilom i potpisom lekara koji je lečio pacijenta”, kao i ustanove u kojoj je lečen. Po istom pravilniku, svaki zdravstveni radnik će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara “ako pečatom ili za to drugim predviđenim identifikacionim sredstvom ne potvrdi tačnost upisanih podataka”. Uprkos tome, za Dženanovo lečenje, kao i smrt, nijedan lekar očigledno nije hteo da preuzme odgovornost. Ovo je, kako kaže njegov brat Dževad, samo poslednja u nizu nelogičnosti, propusta i situacija “bez odgovora” koji su se smenjivali u danima kratke borbe njegovog brata sa kovidom.

“Pokrivali smo garažu, čekali stolariju i ceo dan smo radili. Uveče ga je uhvatila temperatura, pio je vitamine, majka mu je stavljala obloge, a ujutro sam ga odveo na Hitnu. Tamo su ga stavili na infuziju ceo dan, a u kovid ambulanti su mu uradili test. Uveče me je pozvao i rekao da dođem po njega, da su ga pustili. Prepisali su mu vitamine, paracetamol, malo mu je bilo bolje, ali uveče ga je opet uhvatila groznica. U 6 ujutru sam ga opet odvezao do Hitne, gde su ga odmah poslali da snima pluća. Doktorka je kada je videla snimak, rekla da ga odmah vozim ponovo na Infektivnu, pitajući me ‘ko ga je takvog pustio kući’ i da to nisu smeli da urade. Tada je ostao da leži na Infektivnoj. Sutradan sam ga obišao, bio je na infuziji i kiseoniku. Rekao je da ga ništa ne boli, samo ‘da ga guši’“, kaže Dževad za Nova.rs, napominjući da mu je brat bio mlad i posve zdrav čovek.

Prema njegovim rečima, brat je tri dana ležao na Infektivnoj, a treći dan uveče je prebačen na Grudno odeljenje, u kompleksu bolnice u kojoj je ležao. Međutim, tada mu se stanje drastično pogoršalo.

“On je u Pazaru doživeo moždani udar, dobijao je kiseonik, imao je jaku upalu pluća. Isključili su ga sa kiseonika kada su ga premeštali u drugu zgradu, sa Infektivne na Grudno, i tada su ga isključili”, kaže Dževad, napominjući da se od tada njegovom bratu praktično gubi svaki trag.

“Nismo znali gde je, ni ko ga je primio”

“Zvali su samo mlađeg brata i kazali da su ga prebacili u Beograd. Nisu znali da nam kažu ni gde su ga poslali, ni ko ga je primio, već da moramo da ga tražimo u Beogradu. Sam sam ispitivao sestre i vozače Hitne da saznam gde su ga odvezli, ko ga je poslao i u kakvom je stanju bio”.

Kada je napokon  saznao da mu je brat u KBC Dragiša Mišović, Dževad je kaže zamolio rođaka iz Beograda da pokuša da ga pronađe, ne znajući ni na kom odeljenju niti na kom spratu da ga traži. Kada je napokon saznao gde leži, rođak je dobio šturu informaciju od lekara “da je Dženanovo stanje nepromenjeno”. Sutradan uveče im je na kućnu adresu došla policija, koja ih je obavestila da je preminuo.

“Otišli smo po telo. Bio je vezan u onoj crnoj vreći i sami smo morali da organizujemo i sanduk i transport do Pazara. U Pazaru u bolnici su mu izgubili i sva lična dokumenta, kartice, prsluk, a u Beogradu su nam dali samo njegov donji deo trenerke, čarape i nečije tuđe cipele. I otpusnu listu koju niko nije ni potisao” kaže Dževad.

izvor: Nova.rs

Slični članci

Back to top button