Kultura

Obilježena 70. godišnjica Univerziteta u Sarajevu

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu je istakao da je Univerzitet u Sarajevu prethodnih decenija postigao vrlo značajne rezultate i uspjehe u oblasti obrazovanja

SARAJEVO (AA) – Univerzitet u Sarajevu je danas obilježio 70. godišnjicu održavanjem svečane sjednice Senata i promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, je istakao da je Univerzitet u Sarajevu prethodnih decenija postigao vrlo značajne rezultate i uspjehe u oblasti obrazovanja.

“Univerzitet u Sarajevu je u 70. godišnjici svoga postojanja, možemo slobodno kazati, u situaciji da može istaknuti vrlo ozbiljne rezultate koje smo postigli u prethodnih nekoliko godina, tako da u 70. godišnjicu ulazimo s vrlo ozbljnim iskorakom prema boljoj budućnosti”, rekao je Škrijelj.

Dodao je su prošle godine, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, značajno poboljšali položaj akademskog osoblja što je značilo povećanje plaća za 60 posto.

“Uradili smo kao Univerzitet mnogo na kvalitetu istraživanja i dobili od Europske komisije logo za izvrsnost u istraživanjima. Taj logo ima nekoliko univerziteta u BiH. Zaposlili smo u protekloj godini više od 150 naših najboljih studenata, dobitnika zlatne i srebrne značke. I u tom pogledu, Univerzitet u Sarajevu danas, kada slavi 70. rođendan, može biti ponosan na ono što je postigao u prošlosti”, kazao je Škrijelj.

Podsjetio je da je na Univerzitetu u Sarajevu do sada diplomiralo preko 170 hiljada studenata u proteklih sedam decenija, a preko tri i pol hiljade ih je doktoriralo.

“Univerzitet u Sarajevu je kao najstariji i najveći univerzitet u BiH dao ozbiljan doprinos formiranju drugih javnih univerziteta. Time se može sumirati da je Univerzitet u Sarajevu dao ozbiljan doprinos razvoju BiH kao države i našeg bh. društva, a da smo preko školovanja mladih ljudi iz zemlje i izvan BiH dali doprinos i šire izvan BiH. Nalazimo se među 6,2 posto najboljih univerziteta u svijetu. Bili smo na početku mandata ovog rukovodstva među oko 9,5-10 posto najboljih univerziteta. Za ovih nekoliko godina našli smo se u tom nekom, možemo reći, elitnom društvu 6,2 posto najboljih univerziteta, i u tom pogledu smo zadovoljni”, rekao je Škrijelj.

Slični članci

Back to top button