Kultura

Preminuo scenarista Gordan Mihić

Poznati srpski scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić, preminuo je u nedelju u 80. godini.

BEOGRAD–Vest o smrti Gordana Mihića prenela je njegova ćerka Ivana Mihić na društvenoj mreži Tviter. Mihić je preminuo posle iznenadne bolesti.

Gordan Mihić je bio redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario. Bio je suprug je glumice Vere Čukić i otac glumice Ivane Mihić.

Mihić je priminuo u nedelju rano ujutru posle iznenadne bolesti. Njegova ćerka Ivana Mihić je na Tviteru objavila i da je njen otac sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov patrijarha Irineja.

Bio redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario. Mihić napisao je brojne knjige po kojima će ostati upamćen.

Među njima su: “Pas koji je voleo vozove” (roman), “Srećna Nova 1949.” i drame “Siroti mali hrčki” (drama), “Terasa na krovu i drugi scenariji”, “Crna mačka, beli mačor”, “Kupi mi Eliota” (roman), “Nemanjići, rađanje kraljevine”, “Absurdistan”, “Vojna akademija”…

Osvojio je i brojne nagrade za filmska ostvarenja: Prva nagrada za scenario filma Osvajanje slobode, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1979. godine.

Prva nagrada za scenario filma “Balkan ekspres”, na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 1983. godine. Zlatna arena za scenario filma “Srećna nova ’49.” osvojio je u Puli 1986. godine, kao i na Festivalu filmskog scenarija, u Vrnjačkoj Banji 1986.

Prvu nagradu za scenario filma “Crna mačka beli mačor”, osvojio je na 23. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 1999. Dobitnik je Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Pisao je scenarije i za filmove: “Ranjena zemlja”, “Ona voli Zvezdu”, “Tuđa Amerika”, “Varljivo leto 1968.”, “Kamiondžije”, “Dom za vešanje”, “Balkan ekspres”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Jaguarov skok”, “Sivi dom”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Bubašinter”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zaboravljeni”, “Početni udarac”, “Tango argentino”, “Dnevnik uvreda”, “Otvorena vrata” i dr.

Slični članci

Back to top button