Globus

Dolar slabi li slabi…

LONDON – Američki dolar je pao prema korpi glavnih svetskih valuta peti trgovački dan zaredom, spustivši se na najniži nivo u poslednje dve godine, pod pritiskom niskih prinosa na američke dužničke hartije i sumornih ekonomskih podataka u SAD.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema glavnim rivalskim valutama, oslabio je prema poslednjim podacima za 0,3 posto na 92,55 poena, a u jednom trenutku je pao čak na 92,46 poena, na najniži nivo od juna 2018, izveštava Rojters.

Najnoviji rast akcija tehnoloških kompanija obezbedio je pozitivno okruženje na tržištima i prigušio tražnju za sigurnim dolarom, dok su rezultati iz mesečne ankete Empajer Stejt njujorškog FED-a pokazali lošiji indeks o stanju i očekivanjima proizvođača nego što se očekivalo.

To je uticalo na trgovce da zadrže pesimističan stav prema američkoj valuti.

Dolar je prema evru skliznuo za dodatnih 0,2 procenta na 1,19 dolara a u odnosu na japanski jen je pao za 0,5 odsto, na 105,40 jena, što je njegov najniži nivo u poslednjih nedelju i po dana.

Zelena novčanica je takođe potonula za pola procenta prema britanskoj funti, na 1,3180 dolara, na najslabiji nivo u gotovo dve nedelje.

Slični članci

Back to top button