Kultura

Saradnja Srbije i Irana

Ambasador je izrazio uverenje da će saradnja na polju kulture tokom mandata Gojković biti unapređena, posebno imajući u vidu njeno lično zalaganje u prethodnom periodu u razvoju odnosa Srbije i Irana na parlamentarnom planu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Srbiji Rašidom Hasanom Baeiem o unapređenju odnosa dveju država, posebno u oblasti kulture.

Sagovornici su istakli da Srbija i Iran razvijaju i unapređuju saradnju u mnogim oblastima, kao i da se veliki značaj pridaje kulturnoj saradnji, koja je podloga za sve druge oblike saradnje.

Gojković je istakla da ima prostora za jačanje kulturnih veza, kao i da postoji pogodno tle za predstavljanje srpske kulture u Iranu i iranske u Srbiji.

Ona je, ukazujući na mogućnosti dalje saradnje u oblasti filma, izdavaštva, bibliotekarstva, podvukla da bi naredne godine trebalo obnoviti inicijativu Dani iranskog filma u Srbiji i Dani srpskog filma u Iranu, koji nisu održani zbog pandemije COVID-19.

Prema njenim rečima, saradnja u oblasti izdavaštva može dodatno da se unapredi kroz prevođenje dela srpskih autora na farsi.

Na sastanku je istaknuto i da je za jačanje kulturnih veza važno postavljanje biste Nikole Tesle u Teheranu, kao i otvaranje Srpskog kutka u Nacionalnoj biblioteci Irana, gde je već poslato 300 knjiga koje će iranskim čitaocima približiti srpske običaje i istoriju.

Takođe, konstatovano je da postoji prostor za jačanje saradnje između institucija kulture dveju zemalja, kao što je saradnja Filmskog centra Srbije i Farabi filmske fondacije iz Teherana, Arhiva Jugoslavije i Centra za obrazovanje i međunarodna istraživanja Ministarstva spoljnih poslova Islamske Republike Iran u oblasti arhivske građe, kao i nacionalnih biblioteka.

Slični članci

Back to top button