Kultura

Predviđanje Varietyja: Film “Quo Vadis, Aida?” jedan od favorita za osvajanje Oscara

Petnaest filmova još uvijek je u utrci za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a prema predviđanju čuvenog Varietyja, bh. film "Quo Vadis, Aida” jedan je od favorita za osvajanje ove prestižne nagrade.

Iako film “Another Round” za sada ima najviše izgleda za pobjedu, film bh. rediteljice Jasmile Žbanić mogao bi iznenaditi sve, navodi ovaj magazin.

Film koji govori o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine već je nominovan za brojne filmske nagrade širom svijeta, a već je pobrao brojne pozitivne kritike te trijumfovao na nekim filmskim festivalima na Starom kontinentu, a proglašen je najboljim filmom na festivalu u Egiptu.

Rediteljica Jasmila Žbanić nedavno je u intervjuu za britanski Guardian rekla kako je snimanje filma odgovornost svih nas, ali i kako su Jasna Đuričić (UN-ova prevoditeljica Aida) i Boris Isaković (Mladić) pokazali veliku hrabrost odigravši uloge u ovom filmu.

“Oboje su iz Srbije. Za Jasnu je ovo bio veliki zadatak, upoznala je majke Srebrenice i imala je veliku odgovornost prema tim ženama. Boris je morao tumačiti lik Mladića, čovjeka kojeg u Srbiji i dalje smatraju herojem. Kako odigrati ovu ulogu? Kako prikazati suštinu ovog lika?“, rekla je.

Iako je film ugledao svjetlo dana širom svijeta, još nije prikazan u bh. entitetu Republika Srpska, jer trenutno nema raspoloženja za takvo nešto.

Film “Quo Vadis, Aida?” svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala, a zatim je krenula distribucija u BiH, kao i u drugim državama. Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u, a i u svijetu.

Ostaje da vidimo kako ce se stvari odvijati, jer će glasanja za uži krug biti održano od 1. do 5. februara.

Filmovi u konkurenciji za Oscara:

1. “Another Round” (Danska)
2. “Quo Vadis, Aida?” (Bosna i Hercegovina)
3. “Two Of Us” (Francuska)
4. “A Sun” (Tajvan)
5. “I’m No Longer Here” (Meksiko)
6. “My Little Sister” (Švicarska)
7. “Night of the Kings” (Obala Slonovače)
8. “La Llorona” (Gvatemala)
9. “Collective” (Rumunija)
10. “Apples” (Grčka)
11. “Charlatan” (Češka Republika)
12. “Sun Children” (Iran)
13. “The Mole Agent” (Čile)
14. “Dear Comrades!” (Rusija)
15. “The Endless Trench” (Španija)

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button