Kultura

Nagrada “Aladin Lukač” za Vladanu Perlić

Nagrada “Aladin Lukač” za mlade pesnike sa prostora Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske za 2019. i 2020. godinu pripala je većinom glasova Vladani Perlić za knjigu “Kucanje na vrata kule” u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Žiri u sastavu predsednica Jasmina Ahmetagić i članovi Nadija Rebronja i Enes Halilović saglasio se da je konkurencija bila izuzetna i da su presudile nijanse, a kao veoma dobre knjige istaknuta su pesnička ostvarenja Radmile Petrović, Srđana Sekulića, Maše Živković i Mirka Kekića.

Knjiga Vladana Perlić izdvojila se najpre zrelošću pesničkog iskustva, ujednačenim kvalitetom pesama, nesputanim ritmom, originalnim slikama i uspelim tematizovanjem svakodnevice, ali na momente i humorom koji je postao prava retkost u savremenoj poeziji, smatra žiri i zaključuje da su još četiri mlada autora mogla da ponesu priznanje “Aladin Lukač” koje se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Aladin Lukač je rođen 1976. u Bijelom Polju, živeo je u Novom Pazaru, a tragično je izgubio 2003. život u Gorjevcu kod Bihaća kada je njega i njegova dva druga usmrtio kanadski transporter, a za taj događaj još uvek niko nije odgovarao.

Aladin Lukač je studirao medicinu i kriminalistiku. Kao maturant Gimnazije u Novom Pazaru objavio je zbirku stihova “Suze čuvaju hromi ljudi.” Posthumno su objavljene tri zbirke poezije Aladina Lukača.

Književnu nagradu Aladin Lukač ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sećanja na tragično preminulog mladog pesnika.

Nagrada se dodeljuje od 2004. godine za najbolju objavljenu knjigu stvaralaca koji nisu stariji od 27 godina.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button