Kultura

Nagrada “Aladin Lukač” za Vladanu Perlić

Nagrada “Aladin Lukač” za mlade pesnike sa prostora Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske za 2019. i 2020. godinu pripala je većinom glasova Vladani Perlić za knjigu “Kucanje na vrata kule” u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Žiri u sastavu predsednica Jasmina Ahmetagić i članovi Nadija Rebronja i Enes Halilović saglasio se da je konkurencija bila izuzetna i da su presudile nijanse, a kao veoma dobre knjige istaknuta su pesnička ostvarenja Radmile Petrović, Srđana Sekulića, Maše Živković i Mirka Kekića.

Knjiga Vladana Perlić izdvojila se najpre zrelošću pesničkog iskustva, ujednačenim kvalitetom pesama, nesputanim ritmom, originalnim slikama i uspelim tematizovanjem svakodnevice, ali na momente i humorom koji je postao prava retkost u savremenoj poeziji, smatra žiri i zaključuje da su još četiri mlada autora mogla da ponesu priznanje “Aladin Lukač” koje se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Aladin Lukač je rođen 1976. u Bijelom Polju, živeo je u Novom Pazaru, a tragično je izgubio 2003. život u Gorjevcu kod Bihaća kada je njega i njegova dva druga usmrtio kanadski transporter, a za taj događaj još uvek niko nije odgovarao.

Aladin Lukač je studirao medicinu i kriminalistiku. Kao maturant Gimnazije u Novom Pazaru objavio je zbirku stihova “Suze čuvaju hromi ljudi.” Posthumno su objavljene tri zbirke poezije Aladina Lukača.

Književnu nagradu Aladin Lukač ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sećanja na tragično preminulog mladog pesnika.

Nagrada se dodeljuje od 2004. godine za najbolju objavljenu knjigu stvaralaca koji nisu stariji od 27 godina.

Slični članci

Back to top button