Balkan

Čović upozoren na sankcije

SARAJEVO (FoNet) 4.5.2022. – Britanska ambasada u Sarajevu danas je, povodom pisma predsednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragana Čovića o raspisivanju opštih izbora u Bosni i Hercegovini, saopštila da će biti sankcionisan svaki pojedinac koji jednostranim potezima deluje suprotno interesima građana.

Iz Ambasade su sarajevskom portalu Kliks naveli da ozbiljno shvataju pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH. Svakog političkog aktera koji razmatra ili preti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku BiH podsećamo da je to put ka povećanoj izolaciji i da je takvo delovanje suprotno interesima građana. Kao što je Velika Britanija nedavno pokazala upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH, saopštila je britanska ambasada.

Čović je u pismu međunarodnim liderima izrazio duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju opštih izbora za 2. oktobar, bez izmene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija Hrvata, kao konstitutivnog naroda.

Prema rečima Čovića, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH, na načelima federalizma. Čović je “radikalne bošnjačke predstavnike” optužio za pokušaj stvaranja “bošnjačke nacionalne države”.

Slični članci

Back to top button