Balkan

Crnogorski reis Rifat Fejzić: Balkan uživao u miru samo za vrijeme Osmanlija

Ef. Fejzić je u obraćanju prisutnima kazao da je Balkan skoro 500 godina uživao u blagostanju i miru tokom vladavine Osmanlija, dodajući da su Osmanlije osvojile Balkan bez činjenja bilo kakvih progona i masakara

EDIRNE (AA) – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić izjavio je da je Balkan uživao u miru samo za vrijeme osmanske vladavine.

Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta Trakya u Edirneu u povodu početka nove akademske godine održan je panel pod nazivom “Balkan i Turska kroz historiju”.

Fejzić je u obraćanju prisutnima kazao da je Balkan skoro 500 godina uživao u blagostanju i miru tokom vladavine Osmanlija, dodajući da su Osmanlije osvojile Balkan bez činjenja bilo kakvih progona i masakara.

“Na Balkanu su prije Osmanlija vladali haos i ratovi. Kada su Osmanlije stigle na Balkan, stiglo je i olakšanje. Okončani su ratovi. Dugo godina se nakon toga živjelo u miru”, kazao je Fejzić.

Napomenuo je da su Osmanlije na Balkanu pogrešno intepretirani.

“Jedne prilike sam to pokušao objasniti u jednoj televizijskoj emisiji u Crnoj Gori. Pored mene su sjedili kršćani. Govorili su negativne stvari o Osmanlijama, tvrdeći da su na Balkanu provodili tiraniju. Ja sam ih samo pogledao i kazao ‘Da je bilo onako kako vi sada govorite i kako su nas ranije učili, sada na Balkanu ne bi bilo ni Srba, ni kršćana niti Bugara'”, istakao je Fejzić.

Naglasio je da su Osmanlije upravljali na istinski demokratski način, napominjući da njihov cilj nije bio izazvati nemire i nestabilnost.

“Da su željeli, Osmanlije na Balkanu ne bi ostavili nijednog kršćanina. Ali to nisu uradili. Osmanlije je krasio demokratski sistem vladavine. Ljude su ostavili da žive kako žele. Svako je živio kako je želio. Svi su živjeli svoju religiju i vjerovanje te živjeli lagodnim životom. Svi su pričali vlastitim jezikom”, kazao je Fejzić.

Panelu su prisustvovali prof. dr. Erhan Tabakoglu, rektor Univerziteta Trakya, prof. dr. Cevdet Kilic, dekan Fakulteta islamskih nauka te brojni profesori i studenti.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button