Balkan

Izetbegović: Potrebni kompromisi, reducirani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH

Naglasio je da će biti potrebni kompromisi, odnosno, kako je kazao, reducirani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i za sam NATO

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pojasnio je, govoreći o potpisanim principima za formiranje vlasti, da njegov član tri definira da će vlast raditi po Ustavu, zakonima i relevantnim odlukama, prije svega Predsjedništva BiH.

“Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. To je jedan okvir. Dalje je na ostalima koji treba da izrade te planove. Mi smo već faktički dvije trećine ove godine potrošili. Dok se formira vlada, potrošit ćemo narednih nekoliko mjeseci. Ne dolazi u obzir onakav plan kakav je bio u startu urađen”, kazao je Izetbegović novinarima danas na Kovačima nakon obilježavanja godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, objavljeno je na stranici Stranke demokratske akcije (SDA).

Naglasio je da će biti potrebni kompromisi, odnosno, kako je kazao, reducirani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i za sam NATO.

Govoreći o interpretacijama javnosti, prema kojima su i on, ali i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, “izgubili” potpisanim sporazumom, Izetbegović je izjavio da je očigledno pronađena neka sredina jer nije moguće da su obojica izgubili.

Predsjednik SDA je potvrdio da je razgovarao sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, kojem je objasnio situaciju u vezi sa NATO integracijama.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je dodao da su principi za uspostavu vlasti dobar sporazum koji daje okvir za deblokadu zastoja kada su u pitanju mnogi procesi u BiH.

Slični članci

Back to top button