Balkan

Valentin Inzko: U 2020. ću se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida

Građani ne vjeruju pravosuđu, zbog nepravde napuštaju BiH, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko

SARAJEVO (AA) – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da će se u 2020. godini zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Govoreći u mogućnosti revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, Inzko je kazao kako “promjena Ustava nije realna, ali je potrebna”.

U više navrata je bilo pokušaja (reforme Ustava BiH op.a.), a posljednji pokušaj je star, kako se prisjetio, tačno deset godina, kada je u BiH boravio zamjenik bivše američke državne sekretarke Hillary Clinton, James Steinberg, koji je u takozvanom “Butmirskom procesu” pokušavao da mijenja Ustav. Ranije su bili pokušaji već u okviru “Aprilskog paketa” i “Prudskog dogovora”, ali nijedan pokušaj nije uspio.

“Pored toga, sad imamo isto deset godina od odluke u slučaju ‘Sejdić-Finci’ i baš zbog ove jedne odluke, koja govori o jednakosti svih građana, da svi mogu biti izabrani za Dom naroda, da se svi mogu kandidovati za Predsjedništvo, i zbog toga bi trebalo mijenjati Ustav. Ovaj dejtonski Ustav je diskriminatoran jer građani koji su porijeklom Česi, Jevreji, Turci ili Romi se ne mogu kandidovati, čak se ne mogu kandidovati kao Azra Zornić, koja je Bošnjakinja, ali se željela kandidovati kao građanin, ali to nije mogla. Sve su to uzroci zbog čega bi trebalo mijenjati Ustav. Ima mnogo još primjera, ima i prijedloga, ali u ovom trenutko to nije realistično”, kazao je Inzko.

Bosna i Hercegovina jeste komplikovana kao država, ali kad postoji dobra volja, smatra Inzko, može se postići mnogo.

Slični članci

Back to top button