Balkan

Severna Makedonija postala 30. članica NATO

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u saopćenju potvrdio da je Sjeverna Makedonija i zvanično postala nova članica NATO saveza

BRISEL (AA) – Sjeverna Makedonija je danas postala 30. članica NATO-a nakon završetka svih formalnih procedura.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u saopštenju potvrdio da je Sjeverna Makedonija i zvanično postala nova članica NATO saveza.

“Sjeverna Makedonija je danas postala dio NATO porodice. Porodice sa 30 zemalja i oko milijarde stanovnika. Ova porodica počiva na činjenici da je zajedno snažnija i sigurnija u susretu s izazovima”, naveo je Stoltenberg.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija i do sada učestvovala u brojnim misijama NATO-a, prvenstveno u Afganistanu i na Kosovu.

U sjedištu NATO-a za 30. mart zakazana je ceremonija kada astava Sjeverne Makedonije treba da se zavijori pored zastava drugih zemalja članica Alijanse.

Sjeverna Makedonija je počela postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. godine nakon što je poziv da postane članica ovog vojno-političkog saveza dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporu o imenu države.

Slični članci

Back to top button