Balkan

Entitet Republika Srpska planira nabaviti milion ruskih vakcina protiv koronavirusa

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Republika Srpska namjerava nabaviti milion ruskih vakcina protiv koronavirusa "Sputnjik pet", koje bi već do kraja godine trebale da budu dostupne stanovništvu.

Perović je naglasio da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga ko je primi traje što duže, prenosi Klix.ba

“Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže”, rekao je Perović za Glas Srpske.

On je naveo da je u ime Predstavništva RS-a uputio zahtjev na adrese tri proizvođača vakcine, a jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu.

“Razgovarao sam s njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtjev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude certifikovana. Osim toga, i predsjednik Vlade Radovan Višković poslao je zvaničan dopis posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno”, kaže Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi s ruskom vakcinom, Perović je naveo da ne može komentarisati tu iracionalnu politiku te da ne zna zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je riječ o zdravlju.

“Koliko znam, bili su i protiv ruskih lijekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovjekovnu državu, a Rusija ustvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svijetu za imunologiju, napravio je mnoge lijekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu”, rekao je Perović.

On je naveo da je tu riječ o lobiranju tih ljudi koji tamo “vrište” protiv ruskih lijekova, koji su za oko 30 posto jeftiniji od onih sa Zapada, a po kvalitetu ne odstupaju, možda su čak i bolji.

“Koliko će vakcina biti jeftinija, to ne znam, jer je riječ o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes”, naglašava Perović.

Slični članci

Back to top button