Balkan

Đukanović: izmestiti ustoličenje sa Cetinja

Nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju, tvrdi predsednik Crne Gore.

CETINJE – FoNet – 28. avgust 2021. – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je danas da će 5. septembra biti na Cetinju da brani čast Crne Gore ukoliko njegov apel ne bude uvažen i ukoliko se ustoličenje mitropolita Joanikija ne izmesti u neki od brojnih hramova Srpske pravoslavne ckrve (SPC) u Crnoj Gori.

Đukanović je na Cetinju, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da će tamo biti sa većinskom Crnom Gorom i naveo da je ustoličenju mitropolita Joanikija dat neprimereno veliki značaj u državi Crnoj Gori koja je multiverska, sekularna i evropska, prenela je RTCG.

“U dužem vremenskom periodu od zvaničnika iz Srbije i Beogradske patrijaršije moglo se čuti puno neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca. Te reči nigde u Crnoj Gori nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vređanje naše države i pokušaj nipodaštavanja. Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter i postane bezbednosno značajno pitanje”, kazao je Đukanović.

On je istakao da se u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, ne može raditi ništa na silu i da to mora da razume novi mitropolit, patrijaršija, autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori, dodavši da je posebno važno da rukovodstvo u Crnoj Gori ne dozvoli takve zlokobne namjere.

“Ostaje mi da sa moje adrese uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmestiti ustoličenje i to obaviti u nekom od drugih brojnih hramova SPC u Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

On je naveo da bi to jedino bio odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, sve radi postizanja multietničke harmonije i dobrih međudržavnih odnosa”, naglasivši da želi budućnost sa međunacionalnim i verskim skladom.

“U budućnosti želimo da svaki građanin Crne Gore, uključujući Crnogorce i Srbe, nesmetano uživa verske slobode i verska prava”, kazao je Đukanović i dodao da se nada da će njegov apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže.

“Upućujem ga sa osećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti. Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države”, rekao je Đukanović.

Slični članci

Back to top button