Globus

Komšić: Dobro je što u BiH dolaze dodatne trupe EUFOR-a

Komšić je istaknuo da Borell i Stoltenberg imaju razloga za zabrinutost za sigurnost u BiH.

SARAJEVO (1.3.2022) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić gostovao je večeras na FTV i istakao da Borell i Stoltenberg imaju razloga za zabrinutost za sigurnost u BiH, prenosi Avaz.

“Mi smo i ranije uočili prijetnju po sigurnost cijele regije, ne samo BiH,kada je riječo ruskom utjecaju. Dobro je da i Borell i Stoltenberg reaguju na ovaj način, dobro je da dolaze i dodatne trupe EUFOR-a u BiH. Ja bih bio sretniji da je riječo NATO trupama, koji ima mandat po osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali u svakom slučaju pojačan interes i NATO-a i EU za sigurnosnu situaciju i u BiH i u cijeloj regiji bi se moglo posmatrati kao pozitivan znak.”

O današnjeg razgovoru Milorada Dodika i Sergeja Lavrova rekao je:

“Ko zna o čemu su oni razgovarali. Činjenica je da je do razgovora došlo na zahtjev Dodika, a ne ruske strane i to je, po meni, još jedan pogrešan Dodikov potez. Danas sa Moskvom razgovaraju samo Lukašenko i Dodik. Ne znam šta je Dodik tu govorio i šta je tražio, ali iz njegovih postupaka narednih dana ćemo zaključiti o čemu se tu radilo.”

Slični članci

Back to top button