Globus

Pomoć u borbi protiv COVID-19: Otvorena Bolnica prijateljstva Palestine i Turske u Gazi

Erdogan i Abbas se dogovorili da bolnica sa 180 kreveta počne sa radom

RAMALLAH (AA) – Bolnica prijateljstva Palestine i Turske u Pojasu Gaze počela je s radom kao dio napora za suzbijanje širenja novog koronavirusa, saopštila je u utorak palestinska vlada.

Ibrahim Melhim, portparol Vlade Palestine rekao je da su se predsjednik Mahmud Abbas i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili tokom telefonskog poziva da bolnica počne s radom.

Melhim je izrazio zahvalnost Palestine za konstantnu pomoć koju im pruža Turska.

Finansirana od strane Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), izgradnja bolnice sa 180 kreveta završena je 2017. godine.

Palestinske vlasti do sada su potvrdile 117 slučajeva oboljenja COVID-19, od kojih je deset u Pojasu Gaze. Djelovanje zdravstvenog sistema Pojasa Gaze ograničeno je zbog 13-godišnje izraelske blokade, a najveći problem predstavlja nedostatak lijekova i medicinske opreme.

Projekt izgradnje najveće palestinske bolnice realizirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je i u ostatku svijeta poznata po izgradnji takvih javnih dobara.

S obzirom na višedecenijsku izraelsku blokadu, novoizgrađena bolnica u Gazi ima dodatni značaj i ulijeva nadu palestinskim mještanima u bolje sutra.

Bolnica prijateljstva Palestine i Turske najveći je zdravstveni centar u Palestini, a turski predsjednik Erdogan naložio je da se bolnica hitno preda na korištenje kako bi koristila za potrebe borbe protiv širenja koronavirusa u toj regiji.

Šef palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyyeh je u telefonskom razgovoru 20. marta od turskog predsjednika Erdogana zatražio odobrenje da Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva bude korištena kao privremena karantin bolnica u jeku epidemije.

Iz TIKA-e je saopšteno da je Erdogan pozitivno odgovorio na Haniyyehov zahtjev i da je bolnica 26. marta predata pod privremenu upravu Rektorata Islamskog univerziteta u Gazi.

Po nalogu tadašnjeg turskog premijera Erdogana, projekt izgradnje bolnice u Gazi počeo je 2011. godine na molbu rukovodstva Islamskog univerziteta u toj palestinskoj enklavi. Izgradnja bolnice je završena 2017. godine, a veliku prepreku u realizaciji projekta predstavljala je izraelska blokada, embargo na uvoz robe i višestruki napadi izraelske vojske na Gazu. TIKA je potom u saradnji s turskom firmom bolnicu opremila u moderni zdravstveni centar.

Slični članci

Back to top button