Globus

Tortura u zatvorima u Siriji: Nećemo zaboraviti vapaje majki koje odvajaju od djece

Zeytun i njene sestra i paralizirana majka su puštene iz zatvora nakon dvije godine, a danas svjedoči o torturi koju su pretrpjele i okrutnosti Assadovog režima

IDLIB (AA) – Refeyda Zeytun je 38-godišnja Sirijka koja je sa sestrom, majkom i hiljadama drugih zatvorenika provela dvije godine u zatvorima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Patnja Refeyde i njenih sestre i majke počela je u bolnici u mjestu Haresta u kojoj su uhapšene kada su dovele majku koja je ranjena u zračnom napadu u centru Damaska.

Umjesto liječenja, snage Assadovog režima su ih uhapsile pod optužbom da je muški član njihove porodice član opozicionih grupa.

Zeytun i njene sestra i paralizirana majka su puštene iz zatvora nakon dvije godine, a danas svjedoči o torturi koju su pretrpjele i okrutnosti Assadovog režima u borbi za ušutkivanje neistomišljenika.

“U bolnicu smo otišle da tražimo pomoć za ranjenu majku, ali režimske snage su nas privele i pitale za našeg brata. Cilj je bio da našim pritvaranjem natjeraju mog brata da im se sam preda“, kazala je Zeytun u razgovoru s novinarom AA.

Tri žene su provele 11 mjeseci u pritvoru u bolnici u Haresti, a zatim su osam mjeseci provele u zatvoru Hatib.

Prisjećajući se scena brutalnog razdvajanja majki od njihovih djevojčica u zatvoru, Zeytun je kazala da nikada neće zaboraviti vapaj žena i djevojčica pri razdvajanju tokom kojeg nisu znale da li će se ponovo vidjeti.

Slični članci

Back to top button