Globus

Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi ubiti do 125 miliona ljudi

U istraživanju se još dodaje da od 2019. godine Indija i Pakistan posjeduju od 140 do 150 nuklearnih bojevih glava, ali bi ta brojka do 2025. mogla narasti na čak 200 do 250

ANKARA (AA) – Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi ubiti i do 125 miliona ljudi, pokazalo je najnovije istraživanje, usred pooštrenih napetosti u Jammu i Kašmiru.

Studija objavljena u časopisu “Science Advances“ navodi da bi broj mrtvih iz takvog rata „mogao dostići 50 do 125 miliona ljudi“ ako Indija upotrijebi „100 strateških komada oružja za napad na urbane centre, te ako Pakistan bude koristio 150 komada oružja“.

U istraživanju se još dodaje da od 2019. godine Indija i Pakistan posjeduju od 140 do 150 nuklearnih bojevih glava, ali bi ta brojka do 2025. mogla narasti na čak 200 do 250.

“Budući da Indija ima oko 400 gradova sa više od 100.000 stanovnika, Pakistan bi mogao izvesti napad na nešto više od jedne trećine svih većih gradova u Indiji sa sadašnjim arsenalom oružja i više od dvije trećine do 2025. godine“, navodi se u istraživanju.

“Također, domet njenih raketa omogućava Indiji da sada dosegne cijeli Pakistan, kao i cijelu Kinu, kada razmjesti svoje nove rakete. Osim toga, Indiji ne bi trebalo toliko mnogo oružja za napad na Pakistan“, dodaje se.

“To bi bila prava regionalna katastrofa ako bi se Indija i Pakistan upustili u opsežni nuklearni rat sa svojim sve većim arsenalima oružja“, ističe se u studiji.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez, ipak, odlučio je da Kašmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dviju autonomnih teritorija nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Slični članci

Back to top button