Globus

Egipat podržava Khalifu Haftara, komandanta s istoka Libije

Donald Trump smatra da libijska kriza predstavlja prijetnju bezbjednosti cijelog regiona i da trenutnu situaciju treba riješiti što je moguće prije

KAIRO (AA) – Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi poručio je da njegova zemlja podržava snage lojalne komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru.

Iz Ureda egipatskog predsjednika potvrđeno je da je Sisi telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Razgovarali su o regionalnim pitanjima od zajedničkog značaja, kao i o pitanjima vezanim za razvoj događaja u Libiji i Sudanu.

Sisi je rekao da Egipat daje podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Libije, kao i Haftaru.

Međutim, Trump smatra da libijska kriza predstavlja prijetnju bezbjednosti cijelog regiona i da trenutnu situaciju treba riješiti što je moguće prije. 

Obje strane su se složile da je potrebno intenzivirati zajedničke napore u Libiji. Dva lidera su razgovarala i o događajima u Sudanu. 

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Slični članci

Back to top button