Balkan

Priština: Thaci ponovo pozvao Kurtija da ukine takse Srbiji i BiH

Thaci je danas na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je premijer i predsednik Pokreta “Samoopredeljenje” Albin Kurti i juče i danas odbio njegov poziv na sastanak, podsetivši da je u ponedeljak otkazao dolazak pet minuta pre sastanka

PRIŠTINA (AA) – Predsednik Kosova Hashim Thaci ponovo je danas pozvao premijera Albina Kurtija da brzo donese odluke u interesu zemlje, ocenivši da se Kosovo nalazi u najdramatičnijoj situaciji u zadnjih 20 godina.

Thaci je juče zatražio od Vlade Kosova da hitno ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kako to od Kosova traže Sjedinjene Američke Države, a danas je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je premijer i predsednik Pokreta “Samoopredeljenje” Albin Kurti i juče i danas odbio njegov poziv na sastanak. Podsetio je da je Kurti i u ponedeljak otkazao dolazak pet minuta pre sastanka.

Thaci je kazao da je premijera zvao na sastanak kako bi pričali o dramatičnom i zabrinjavajućem razvoju političkih događaja, najdramatičnijem u poslednjih 20 godina, aludirajući na pretnje pojedinih američkih zvaničnika da će Amerika ukinuti ekonomsku pomoć i povući svoje vojne trupe sa Kosova.

“Mislim da bi bilo od interesa da svi iskoristimo energiju za jedinstvo i približavanje koraka koje treba da preduzmemo. Kosovo nije vlasništvo jedne osobe, ni društveno političke grupe. Kosovo je domovina svih njegovih građana i odgovornost je građanska i parlamentarna svakog lidera”, kazao je Thaci.

Dodao je da svi treba da rade kako bi Kosovo išlo napred i kako bi se “kao oči u glavi” očuvalo strateško partnerstvo sa zapadnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Americkim Državama koje su dale ogroman doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova.

“Zato danas ponavljam poruku da premijer treba da donese odluke koje njemu sleduju, koje su u saglasnosti sa voljom građana Kosova o evroatlanskoj orijentaciji i da ne kasni sa odlukama što bi zemlju odvelo u pogrešnom istorijskom pravcu, nego da negujemo i čuvamo ispravan pravac zemlje i građana da što pre budeo deo NATO-a i Evropske unije”, kazao je Thaci.

On je kazao da su Sjedinjene Države najsigurniji partner Kosova, za razliku od drugih koji mogu da “nas ostave na pola puta”, kao što je bilo sa liberalizacijom viza od EU. Thaci je kazao da se nada da će premijer naći vreme da se sastane sa njim, ne zato što mu je to obaveza, nego zbog odgovornosti. Takođe je poručio da su svi lideri zamenljivi kada je reč o odnosima Kosova sa SAD-om, te da oni koji misle da zbog dnevno političkih interesa izazivaju odnose sa Amerikom, greše.

Naglasio je i da ne stoji ocena premijera Kurtija da najava povlačenja trupa sa Kosova nema veze sa taksama, nego sa politikom američke administracije povlačenja trupa i iz drugih zemalja, kao što su Irak i Afganistan.

“Lakše će svaki lider otići kući i penzionisati se pre vremena, nego što će američke trupe otići s Kosova”, kazao je Thaci.

Juče je i Isa Mustafom liderom Demokratskog saveza Kosova, partije koja je deo vladajuće koalicije, ocenio da “nema taksi ni reciprociteta koji mogu dovesti u pitanje odnose sa našim glavnim saveznikom”.

Podsetio je da je njegova partija za bezuslovno ukidanje taksi i naveo da će sa premijerom Albinom Kurtijem razgovarati kao koalicioni partner, te da će njegova partija narednih dana jasno izneti svoje delovanje na očuvanju partnerstva i prijateljstva sa SAD-om. 

Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postupno i uslovljeno ukidanje, međutim Demokratski savez Kosova koji je koalicioni parner Kurtijevom Pokretu “Samoopredeljenje”, trazi potpuno ukidanje taksi kako to od Kosova zahteva Amerika.

U međuvremenu,  američki senator David Perdue izjavio je da Sjedinjene Države treba da razmotre svoju prisutnost na Kosovu, ukoliko Kosovo nije potpuno posvećeno miru. On je na Twiteru objavio da su američke snage više od dve decenije pomagale u održavanju mira između Kosova i Srbije i da sada “sa istorijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve obaveze koje su uvedene Srbiji”.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse, koje su blokirane dijalog sa Srbijom. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije.

Slični članci

Back to top button