Društvo

SREBRENICA 1995-2024!!!

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Na današnji dan, prije 29 godina, počinjen je genocid nad Bošnjacima u kom je, u Srebrenici, ubijeno više od 8.000 ljudi.

Tog dana je počela masovna egzekucija muškaraca, žena, golobradih dječaka, staraca, pobjene su čitave porodice srebreničkih Bošnjaka, uglavnom njihovi muški članovi – muževi, očevi sa sinovi, braća, rođaci, bez obzira na starosnu dob, a njihovi posmrtni ostaci tokom proteklih godina ekshumirani su iz više pojedinačnih i masovnih grobnica.

Žrtve genocida pronađene su u ukupno 87 masovnih grobnica. U 44 slučaja se radi o primarnim masovnim grobnicama, a u 39 slučajeva su u pitanju sekundarne grobnice.

Porodice žrtava genocida godinama tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, kako bi ih na dostojanstven način ukopali i kako bi njihove napaćene duše konačno našle mir. Nije rijedak slučaj da bude pronađeno i identificirano samo par kostiju, pa se porodice, u nadi da će pronaći i ostatak skeleta, ne odlučuju dati saglasnost za ukop.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. juli utvrđuje kao „Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine“.

Na osnovu ove rezolucije Generalne skupštine UN-a, Stalna misija BiH pri UN-u danas će organizirat prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida na Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

kazaljka.net, stav.ba

Slični članci

Back to top button