Kultura

Peminuo velikan albanske književnosti Ismail Kadare

Njegove alegorijske priče, zasnovane na životu u državnom komunizmu, izazvale su međunarodnu pohvalu, ali on je insistirao da nije politički pisac.

Ismail Kadare, albanski pisac koji je istraživao balkansku istoriju i kulturu kroz poeziju i beletristiku više od 60 godina, preminuo je u 88. godini, saopštio je njegov izdavač.

Bujar Hudhri, Kadareov urednik u izdavačkoj kući Onufri sa sjedištem u Tirani, rekao je da je Kadare umro u ponedjeljak nakon što je hitno prevezen u bolnicu, a Reuters je izvijestio da je pisac doživio srčani zastoj.

Pišući pod sjenkom albanskog diktatora Envera Hodže, Kadare je posmatrao savremeno društvo kroz sočivo alegorije i mita u romanima uključujući “General mrtve armije”, “Opsada” i “Palata snova”. Nakon što je pobjegao u Pariz samo nekoliko mjeseci prije nego što se albanska komunistička vlada srušila 1990. godine, njegova reputacija je nastavila rasti jer se stalno vraćao u regiju u svojoj fikciji. Preveden na više od 40 jezika, osvojio je niz nagrada uključujući međunarodnu nagradu Man Booker.

Rođen 1936. u Gjirokastëru, otomanskom gradu-tvrđavi nedaleko od grčke granice, Kadare je odrastao u ulici u kojoj je Hodža živeo generaciju ranije. Svoju prvu zbirku poezije objavio je sa 17 godina. Nakon studija na Univerzitetu u Tirani, dobio je vladinu stipendiju za studije književnosti na Institutu Gorki u Moskvi. Vratio se u Tiranu 1960. godine sa romanom o dvojici studenata koji ponovo izmišljaju izgubljeni albanski tekst. Kada je objavio odlomak u jednom časopisu, on je odmah zabranjen.

„Bilo je dobro da se ovo dogodilo“, rekao je za Gardijan 2005. „Ranih 60-ih, život u Albaniji bio je prijatan i dobro organizovan. Pisac ne bi znao da ne treba da piše o falsifikovanju istorije.”

Tri godine kasnije prošao je cenzore sa “Generalom mrtve vojske”, romanom o italijanskom generalu koji putuje Albanijom 1960-ih da pronađe posmrtne ostatke italijanskih vojnika koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata. Neimenovani general se muči kroz sumorna sela i blatnjava polja, preispitujući poentu svoje sumorne misije: „Kada je sve rečeno, može li gomila kostiju još imati ime?“

Albanski kritičari napali su roman koji je bio daleko od socijalističkog realizma koji je zahtijevao Hodžin režim, ali kada je objavljen u Francuskoj 1970. izazvao je senzaciju. Le Monde ga je pozdravio kao pisca”zapanjujućeg i punog šarma”.

Dok je njegov međunarodni profil pružao određenu zaštitu, Kadare je narednih 20 godina crtao kurs između umjetničkog izražavanja i preživljavanja. Nakon što mu je politička pjesma “Crveni paša” zabranjena 1975. godine, Kadare je naslikao laskavi portret Hodže u svom romanu “Velika zima” iz 1977. godine. Godine 1981. objavio je “Palatu snova”, alegorijski napad na totalitarizam u kojem mladić otkriva opasne tajne vladinog ureda koji proučava snove. Knjiga je zabranjena za nekoliko sati. Uprkos ovim preokretima, Kadare je postao važna ličnost u Uniji albanskih pisaca i služio je kao delegat u Narodnoj skupštini. Takođe je bio u mogućnosti da objavljuje i putuje u inostranstvo.

Kada je Hodža umro 1986. godine, novi predsjednik Ramiz Alija je počeo da preduzima probne korake ka reformama. Kada se 1989. srušio Berlinski zid, Kadare se sastao s predsjednikom kako bi se založio za promjene. Ali do oktobra 1990. godine, došao je do zaključka da „ne postoji mogućnost legalne opozicije u Albaniji“ i da bi „više od bilo koje akcije koju bih mogao da preduzmem u Albaniji, moj prebjeg pomogao demokratizaciji moje zemlje“.

Pozivajući se na listu od 100 intelektualaca koje je uhapsila albanska tajna policija Sigurimi, Kadare je pobjegao u Pariz i zatražio politički azil u Francuskoj.

„Posljednji udar“, rekao je za New York Times, „bile su direktne ili indirektne prijetnje Sigurimija, koji su željeli poravnati stare račune. Sigurimi bi iskoristili prve znake nemira da poravnaju te račune.”

Bezbedno nastanjen u Parizu, Kadare je počeo da objavljuje radove koji se direktnije bave totalitarizmom. Novela “The Blinding Order” istražuje osmanskog sultana koji naređuje da se subjekti koji nose “zlo oko” moraju oslijepiti, dok Piramida prikazuje konstrukciju piramide u Gizi kao megalomansko faraonovo oruđe kontrole i potiskivanja.

Kako je njegov ugled rastao, 2005. godine dobio je Légion d’Honneur, kao i inauguralnu nagradu Man Booker International, tada nagradu za životno djelo. Ali ovaj vijenac izazvao je niz neugodnih pitanja, a rumunska spisateljica Renata Dumitrascu je rekla da je njegova karijera „izgrađena na sumnjivim pretpostavkama“, izjavljujući „Kadare nije Solženjicin i nikada nije bio“.

„Kao i većina njegovih homologa u drugim komunističkim zemljama“, napisao je Dumitrascu, „Kadare je bio pronicljiv kameleon, koji je tu i tamo vješto izigravao buntovnika kako bi uzbudio naivne zapadnjake koji su tražili glasove neslaganja sa istoka. Ali nema apsolutno nikakve sumnje kakva je to životinja bio i s kojim je čoporom trčao; zapravo, njegov rezime vrišti karijerizam i konformizam.”

Kadare je odbacio optužbe da je trgovao lažnim akreditivima, sugerirajući da bi se njegovi klevetnici umjesto toga trebali fokusirati na njegov rad.

“Nikada nisam tvrdio da sam ‘disident’ u pravom značenju tog izraza”, rekao je za Jerusalem Post. „Otvorena opozicija Hodžinom režimu, poput otvorenog suprotstavljanja Staljinu tokom Staljinove vladavine u Rusiji, bila je jednostavno nemoguća. Disidentstvo je bila pozicija koju niko nije mogao zauzeti, čak ni nekoliko dana, a da se ne suoči sa streljačkim vodom. S druge strane, moje knjige same po sebi predstavljaju vrlo očigledan oblik otpora režimu.”

Kako je Kadare nastavio da objavljuje svoju suptilnu fikciju, kontroverza je počela da blijedi. Kada se 2008. godine pojavio njegov roman o albanskoj tvrđavi koja se odupirala otomansko-turskoj vojsci u 15. veku na engleskom, LA Times je sugerisao da je autor „među najproblematičnijim glavnim piscima savremenog zapadnog pisma. Ali to ne bi trebalo spriječiti čitaoce da uživaju u “Opsadi” kakva jeste, značajnom djelu važnog, fascinantnog autora.” Godinu dana kasnije, Kadare je insistirao da on „nije politički pisac, i, štaviše, da što se tiče prave književnosti, političkih pisaca zapravo i nema. Mislim da moje pisanje nije više političko od starogrčkog pozorišta. Postao bih pisac kakav jesam u bilo kom političkom režimu.”

Vraćajući se u Tiranu kako bi obilježio otvaranje muzeja na mjestu svog bivšeg stana 2019., Kadare je za France 24 rekao da je njegovo djelo “poštivalo samo zakone književnosti, a da nije poštivalo nijedan drugi zakon”.

“Ljudi koji su proživjeli ovaj period bili su nesretni”, rekao je, “ali umjetnost je iznad svega toga. Umetnost nije ni nesrećna ni srećna pod režimom.”

Slični članci

Back to top button