Globus

Erdogan: Islam je religija mira

Neki nesavjesni lideri cijenjenih zemalja koriste izraz “islamski terorizam“. To ne možemo prihvatiti, istakao turski predsjednik

LONDON (AA) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se danas sa državljanima Turske u zgradi Old Billingsgate u Londonu. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio da je islam religija mira, javlja Anadolu Agency (AA).

“Islam je religija mira. Nikad nećete moći unijeti terorizam u našu religiju. Ne možete staviti islam kao pridjev za opisivanje terorizma. Neki nesavjesni lideri cijenjenih zemalja koriste izraz ‘islamski terorizam’. To ne možemo prihvatiti“, rekao je Erdogan.

Također, se osvrnuo na operaciju “Izvor mira“ na sjeveru Sirije čiji je cilj teroristička organizacija YPG/PKK-a.

“Turska je nezavisna u vođenju svoje vanjske politike i ne traži odobrenje za operaciju koja se tiče njene sigurnosti“, naglasio je turski predsjednik.

Erdogan je protekla dva dana boravio u Londonu povodom samita lidera NATO Saveza. Uoči samita, u utorak, sastao se sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i domaćinom britanskim premijerom Borisom Johnsonom u ulici Downing 10. Nakon sastanka “četvorke“ o Siriji sa liderima Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Erdogan je kazao da je razgovor bio dobar. Isto su potvrdili i njemačka kancelarka, te danas francuski predsjednik.

London, photo AA

Slični članci

Back to top button