Globus

Saudijska Arabija pokreće nuklearni program

Kraljev sin i novoimenovani saudijski ministar energetike Bin Salman kazao da Saudijska Arabija želi kompletirati cijeli krug nuklearnog programa, što uključuje proizvodnju i obogaćivanje uranijuma za potrebe nuklearnih elektrana

ABU DABI (AA) – Novoimenovani ministar energetike i prirodnih resursa Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman izjavio je da njegova zemlja planira proizvodnju i obogaćivanje uranijuma za potrebe nacionalnog programa nuklearne energije.

“Pažljivo prilazimo tom pitanju, ekperimentiramo s dva nuklearna reaktora”, kazao je Bin Salman na 24. Svjetskom energetskom kongresu u Abu Dhabiju.

On je kazao da Saudijska Arabija želi kompletirati cijeli krug nuklearnog programa, što uključuje proizvodnju i obogaćivanje uranijuma za potrebe nuklearnih elektrana.

“Cilj nam je da korištenjem nuklearne tehnologije u mirnodobske svrhe reduciramo ovisnost Saudijske Arabije o fosilnom gorivu”, kazao je Bin Salman.

Vlasti Saudijske Arabije ranije su najavile plan gradnje dva nuklearna reaktora u vrijednosti od sedam milijardi dolara, a kao partneri su se ponudile Kina, SAD, Rusija, Francuska i Južna Koreja.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz proteklog je vikenda imenovao sina Abdulaziza bin Salmana za ministra energetike.

Slični članci

Back to top button