Globus

Jemenska vojska započela operaciju oslobađanja grada Al-Baide

Al-Baida je strateški važan grad koji se nalazi na glavnoj cesti koja spaja sjever i jug Jemena, a od početka 2015. godine pod kontrolom pobunjenika

MARIB (AA) – Snage odane međunarodno priznatoj vladi Jemena pokrenule su operaciju za oslobađanje grada Al-Baide koji je pod okupacijom pobunjeničkog pokreta Husi.

Zvaničnik ureda guvernera u Al-Baidi Arif al-Umri za AA je kazao kako su jemenske snage u pohod na Al-Baidu krenule iz Mariba.

On je kazao da operaciju podržavaju i zračne snage prosaudijske koalicije.

Al-Baida je smještena u unutrašnjosti Jemena i strateški je važan grad s obzirom da se nalazi na glavnoj cesti koja spaja sjever i jug zemlje te je okružena s osam gradova. Grad je od početka 2015. godine pod kontrolom pobunjenika.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja jekrajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. 

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. 

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena. Najmanje 24 miliona ljudi u Jemenu, odnosno 80 posto populacije u toj zemlji, ovisno je o humanitarnoj pomoći.

Slični članci

Back to top button