Globus

Halilović pozvao Egipat da oslobodi novinare

BEOGRAD – Književnik i novinar Enes Halilović pozvao je u javnom apelu vlasti Egipta da oslobode uhapšene novinare koji su danas iznenada odvedeni u nepoznatom pravcu.

“Pozivam egipatske vlasti da oslobode novinare, jer je čin njihovog lišavanja slobode šokantan i alarmantan za ceo slobodarski svet. Abdel Fatahu el- Sisiju poručujem da mora garantovati za slobodu i živote naših kolaga novinara i mora ih odmah pustiti na slobodu, jer je njihovo pravo na rad neprikosnoveno”, poručio je Halilović u javnom apelu.

On je podsetio Abdel Fataha el-Sisija da je pučem došao na vlast, mimo volje građana. “Vaša dalja samovolja može izazvati nesagledive posledice po stabilnost u međunarodnim odnosima i tražim hitno oslobađanje novinara agencije Anadolija”, poručio je Enes Halilović.

“Prošle godine nas je šokirala smrt novinara Džamala Kašogija koji je mučki i kukavički ubijen od strane saudijskih službenika, a ove godine egipatske vlasti hapse novinare što takođe izaziva uznemiranje u svakom čoveku i šokantno je da se i u 21. veku ljudima oduzima život i oduzima sloboda zbog javno izgovorene reči”, zaključio je Enes Halilović.

Književnik Enes Halilović živi u Srbiji, objavio je 12 knjiga, dobitnik je više prestižnih književnih nagrada, a njegova poezija i proza prevođena je na mnoge jezike.

Slični članci

Back to top button