Globus

Stoltenberg: Assadov režim i Rusija da momentalno prestanu s napadima u Idlibu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio kako očekuje da će ministri na sastanku razgovarati i o posljednjim dešavanjima u Idlibu

BRISEL (AA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je najoštrije osudio napade na turske snage u Idlibu.

“Također, pozivam Assadov režim i Rusiju da momentalno prestanu s napadima”, rekao je Stoltenberg novinarima prije sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

Istakao je i kako očekuje da će ministri na sastanku razgovarati i o posljednjim dešavanjima u Idlibu.

Napomenuo je kako izražava duboku zabrinutost zbog dešavanja u tom sirijskom gradu, upozoravajući da je zbog napada na civile stotine hiljada ljudi pobjeglo sa svojih ognjišta.

Istakao je da se u posljednje vrijeme izvode i zračni napadi ne birajući mete na terenu, apelujući na Assadov režim i Rusiju da se pridržavaju međunarodnog prava.

U artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu u ponedjeljak pet turskih vojnika položili su živote kao šehidi, dok ih je pet ranjeno, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turske.

Istaknuto je kako režimske snage intenzivno izvode artiljerijske napade na snage koje su u regiju poslane kako bi spriječile sukobe u Idlibu, osigurale granice, te spriječile daljnje migracije i humanitarnu krizu.

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Trenutno je utočište za oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage režima Bashara al-Assada i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Slični članci

Back to top button